reč nauke

Šta je "normalno"? Marija Mikić na meti negativnih komentara jer je zatrudnela MESEC DANA POSLE POROĐAJA

2

Popularna pevačica blista od radosti zbog dara kom se nije nadala, a na društvenim mrežama mogu se pročitati komentari da su njen izabranik i ona požurili

foto: Instagram
foto: Instagram

Pevačica Marija Mikić porodila se u julu ove godine, a već pre nekoliko dana obradovala je pratioce na Instagramu saopštivši im da je ponovo u drugom stanju.


Mlada muzička zvezda predivnog glasa i ponosna mama male Đurđe trenutno čeka drugu bebu i odlično se oseća, a njen verenik Jovan Pantić i ona presrećni su zbog neočekivanog dara. Kako je ona sada otkrila, samo mesec dana nakon porođaja je ponovo zatrudnela.

 

Videla sam naslove da sam zatrudnela tri meseca posle rođenja ćerke, ali zapravo, zatrudnela sam posle mesec dana! Ja sam već u trećem mesecu trudnoće – rekla je ona i otkrila da je njen izabranik bio siguran da je trudna i pre nego što su potvrdili to.

 


Stvarno nisam očekivala tako lepu vest, pogotovo nakon svega što smo prošli sa Đurđom, mislili samo da je nemoguće tako brzo da ostanem u drugom stanju! Joca je znao! Moj suprug je bio ubeđen da sam trudna, stalno je svima pričao i govorila sam mu da prestane. Jednom prilikom je otišao da kupi test za koronu, jer sam se loše osećala, on je usput kupio i test za trudnoću. "Evo ti i ovaj test", rekao mi je. Ja sam ga uradila, otišla u kuhinju da Đurđi zagrejem mleko, Joca je došao za mnom i rekao: "Čestitam, postaćete mama!" – ispričala je ona. – Mislila sam da me zeza i to sam mu i rekla, ali stoje dve crte.


Ova vest nesumnjivo je sve obradovala, ali na društvenoj mreži Tviter mogu se pročitati i komentari čuđenja zbog tako skore trudnoće posle prvog porođaja.
"Razumem da se raduje, ali ovo je igranje sa zdravljem", "Zar ne treba telu malo vremena da se odmori?", "Ima li ova žena ginekologa?" neki su od komentara.

 

 

  • Šta kaže struka?


U najvećem broju slučajeva, ginekolozi preporučuju da se do naredne trudnoće nakon porođaja sačeka najmanje 18 meseci, odnosno da beba napuni bar godinu i po dana. Za to vreme, telo će se u potpunosti oporaviti od poslednje trudnoće i biti spremno za novu. Ranija trudnoća nosi sa sobom određene rizike, među kojima su prevremeni poremećaj, manja težina bebe na porođaju, beba mala za datum itd.

 

Trudnica, Trudnički stomak, Trudnoća
foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Ono što mlade mame moraju da znaju jeste da je moguće zatrudneti mnogo pre menstruacije nakon porođaja, čak i tri nedelje kasnije. Neke žene imaju normalnu ovulaciju pre prvog menstrualnog prvarenja posle porođaja, a lekar obično daje zeleno svetlo za stupanje u intimne odnose četiri do šest nedelja nakon što ste dobili bebu.


Kod žena koje ne doje, menstruacija obično nastupa šest do 12 nedelja nakon porođaja. Većina dojilja neće dobiti menstruaciju tokom tri do šest meseci, a mnoge čak i devet ili više meseci. Pojedine mogu da zatrudne ranije, a neke ne – suština je da je sve individualno!


Život je, ipak, nešto što se ne odvija po pravilima i knjiški, pa nam na vesti koje su toliko usrećile šarmantnu pevačicu ostaje samo da joj čestitamo od srca. Zaslužila je svu radost!

 

 

 

 

makonda-tracker