da li ste znali?

Na samu pomisao osećate nelagodu i strepnju? Evo zbog čega se ŽENE plaše TRUDNOĆE i porođaja

0

Neretko možemo čuti za sindrom pod nazivom "tokofobija" koji opisuje strah od majčinstva.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Neretko u društvu žena možemo čuti nebrojano izgovora, mitova, spekulacija o tome šta preživaljava trudnica, dojilja i majka koja na svet donosi novi život.

 

Iako je taj osećaj blagosloven za veliki broj žena, pre same odluke o potomstvu neretko možemo razmišljati o negativnim stranama trudnoće i majčinstva, a tome doprinose naivnost, površne informacije, nezrelost, ali i sindrom pod nazivom tokofobija, a po istraživanju sprovedenom u Londonu, sve više žena pati od njega.

 

Mi vam donosimo neke od razloga koji dovode do strahova i parališućih misli.

 

1, Iskustva sa porođaja mnogobrojna žena

 

Svesne smo da odmalena slušamo o veoma zastrašujućim iskustvima, kako od naših baka, rođaka, komšinica, tako i putem internet foruma, gde se mogu naći izenađujući opisi ovog prirodnog čina. 

 

2. Anomalije i mogućnost vanmaterične trudnoće

 

Digitalna era i mnošto informacija u ovoj situaciji mogu uplašiti buduću majku, naročito zbog mnogobrojih bolesti i poremećaja sa kojima se mogu suočiti beba i majka. No, statistika govori da 70 posto trudnica na svet donosi dete bez ikakvih problema. Previše opterećujuće teme zaobilazite.

 

Trudnoća, trudnoća
foto: Shutterstock

 

3. Transformacija tela

 

Neminovno je da tokom trudnoće žene prolaze mnogobrojne faze, ali to ne treba da vas plaši jer ćete nekoliko meseci nakon porođaja uz malo truda uspeti da vratite svoju pređašnju figuru i navike.

 

4. Upitna stručnost ginekologa i diskutabilno ponašanje

 

Neretko možemo čuti da je akušerko nasilje sve više prisutno u našem društvu, a porodilje se suočavaju sa nerazumevanjem, bahatim ponašanjem, manjkom empatije u najvažnijim momentima u životu. U trenutku kada su žene najranjivije potrebna je podrška i mir, a to možete dobiti ukoliko se unapred raspitate i odaberete profesionalni tim lekara i anesteziologa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker