OBRATITE PAŽNJU

PRIRODNO NIJE UVEK BEZBEDNO NI MOGUĆE: Evo u kojim je sve situacijama CARSKI REZ neophodan

0

Iako lekari daju prednost prirodnom porođaju, broj hirurški obavljenih porođaja povećava se iz godine u godinu. Kako biste se na vreme pripremili za neočekivane situacije, saznajte sve o carskom rezu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Operacijom izveden porođaj — carski rez — nosi mnoge rizike, pa opet su nekim porodiljama predrasude i strah od bola razlog da uprkos svemu maštaju o ovakvom porođaju. Bez obzira na upozorenja lekara, i dalje vlada mišljenje da je takav način porođaja komforniji, bolji i bezbolniji za porodilju, piše Yumama.

 

Gotovo svi ginekolozi, međutim, slažu se da je carski rez nužno zlo i da je daleko od bezbolnog.

 

Porođaj carskim rezom svakako nije udobniji i lakši. Posle njega žena nekoliko dana trpi bolove, jer joj je sečena materica, pomerana bešika, boli je šav od operacije. Potrebno je da bude pod budnim okom medicinskog osoblja. Tri dana prima infuziju, ne može da jede zbog opasnosti od paralize creva. Kod žena operisanih carskim rezom veći je i rizik od embolije, a češće su temperatura i infekcija. Mnogo veći problem je ako se zagnoji rana od carskog reza nego rana od epiziotomije, reza na međici, kojim se olakšava prirodni porođaj. A jedan carski rez povećava šanse da svaka sledeća beba bude rođena na isti način — tvrdi dr sc. med. Mima Fazlagić.

 


U kojim slučajevima se obavlja?


Pored upozorenja lekara, procenat obavljenih carskih rezova ipak raste i daleko je veći od 15 odsto, koliko preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Kod nas se svaka četvrta, a u Americi čak svaka treća žena porodi na ovaj način.

 

 Za carski rez se lekar odlučuje i tokom samog porođaja ako prirodni porođaj ne napreduje, ako bebi nije dobra rotacija, ili počnu da padaju „tonovi” (otkucaji srca). Takođe, carskim rezom se završava porođaj ako beba pati, a znak je zelena plodova voda. Hitan carski rez se radi i ako je ugroženo zdravlje majke, ako se prevremeno odlubi posteljica ili dođe do eklampsije, komplikacije povišenog krvnog pritiska — objašnjava dr Mima Fazlagić.

 

Lekari se slažu da je strah od prirodnog porođaja i bola pomalo precenjen, jer danas postoje načini da se porođaj obezboli – pravilnim disanjem, masažom, porođajem u kadi i sve popularnijom periduralnom anestezijom.

 

novorođenče, beba, porođaj, Tata na porođaju
foto: Shutterstock

Veća smrtnost


 Carski rez ne boli, ali kada se porodilja probudi, bol koji oseća isti je kao i kada se izvadi materica. Smrtnost žene je deset puta veća nego kod prirodnog porođaja. U najčešće komplikacije spadaju krvarenje, visoka temperatura, infekcije materice i urinarnog trakta, kao i paraliza creva zbog anestezije. Postoji i rizik od tromboembolije — upozorava dr Fazlagić.


ZA

 

- Blizanačka trudnoća,

- nesrazmera između veličine ploda i širine karlice,

- kada beba kreće da izlazi karlično,

- nepravilan srčani ritam,

- nedostatak kiseonika kod bebe,

- odvajanje posteljice i placente i

- kada porodilje imaju patološki strah od bola.

 

PROTIV

 

- Češći respiratorni problemi kod beba,

- bebe se zbog anestetika sporije adaptiraju,

- povećava se rizik za nastanak tromboze i infekcija spoljnih i unutrašnjih rezova,

- problemi s laktacijom,

- otežano dojenje i uspostavljanje prvog kontakta s bebom,

- oporavak traje duže,

- otežano oslobađanje masnih naslaga u području ispod reza,

- nije dobar izbor ako želite više od dvoje dece.

 

Upozoravajuća statistika


Varijacije u stopama rađanja carskim rezom u zemljama Evrope su velike, što pokazuje da su podeljena mišljenja o tome koji način porođaja je najbolji.

 

Procenat trudnica koje se porode carskim rezom je oko 20-25 odsto kod nas, i raste tokom godina. U Velikoj Britaniji jedna od četiri bebe rođena je carskim rezom, na Kipru taj procenat iznosi 52 odsto, a u Švedskoj 17 odsto. Studija koja je uključivala 26 evropskih zemalja objavljena je u časopisu BJO.

 

Istraživanje, koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Londonu, pokazalo je da stopa porođaja carskim rezom u većini zemalja EU kontinuirano raste.

 

 

makonda-tracker