ovo niste primetili

Zašto su deca OPSEDNUTA Zaleđenim kraljevstvom? 6 razloga zbog kojih vašem detetu nikad nije dosta Elze, Ane i Olafa

1

Iako je objavljen 2013. godine i posle njega se pojavilo mnogo animiranih filmova za decu, popularnost "Zaleđenog kraljevstva" ne jenjava. Zašto je svet poludeo za ledenim Arendelom?

foto: Youtube Printscreen, Disney UK
foto: Youtube Printscreen, Disney UK

Obično su igračke, rančevi i odeća s likovima određenih crtanih junaka najpopularniji u vreme po njegovom objavljivanju — ako je nedavno izašao novi film s Malcima, oni će biti svuda oko nas, ako se emituje nova animirana serija deca će biti opsednuta Patrolnim šapama, Dorom, Bebom ajkulom...

 

Tu su, međutim, i "klasici", koji su obožavani bez obzira na aktuelnosti u svetu dečije kinematografije, poput Mikija Mausa. Međutim, Ana, Elza i Olaf iz "Zaleđenog kraljevstva" prete da ugroze najpoznatijeg miša na svetu i devet godina nakon objavljivanja ovog animiranog filma, dečija opčinjenost neobičnom Ledenom kraljicom, njenom trapavom sestrom i simpatičnim sneškom ne prestaje.


U čemu je tajna "Zaleđenog kraljevstva"?

 

  • U pitanju je kvalitetan film

 

"Zaleđeno kraljevstvo" osvojilo je Oskara za najbolji animirani flm i najbolju originalnu pesmu (mamama i tatama je dobro poznato da je to "Let It Go, Let It Goooooooooo").

 

Ovaj hit nagrađen je i Gremijem i brojnim drugim priznanjima. Tako da je nesumnjivo u pitanju vrlo kvalitetno ostvarenje, priznato od najvećih svetskih stručnjaka.

 

  • Naravno, reč je o "Dizniju"

 

Kompanija "Dizni" nije slučajno postala sinonim za crtaće — njihova ostvarenja su zabava u kojoj može da uživa cela porodica, pa čak i odrasli iznenada počnu da pevuše neku pesmu iz ovih kultnih ostvarenja. Tu su zanimljivi obrti, zarazne melodije, duhoviti dijalozi, a "Diznijevi" junaci uglavnom govore glasovima najpoznatijih glumaca planete.


Kada dete vidi da roditelj uživa u nekom filmu, veća je verovatnoća da će i ono uživati u njemu — istakao je pedijatar dr S. Danijel Gandžijan iz Zdravstvenog centra "Sejnt Džon" u Santa Moniki za Romper.

 

  • Princeze su uvek zabavne

 

Zaleđeno kraljevstvo, Frozen
foto: EPA/DAVID MAUNG

Kako dr Gandžijan objašnjava, filmovi o princezama su uvek prijemčivi deci, ali kod "Zaleđenog kraljevstva" je važno i to što su princeze heroji.


Decu treba učiti da uspeh ne zavisi od drugih. Učite ih promena ne dolazi od neke spoljne sile, kao što je princ, već od unutrašnjeg podsticaja za promenu — kaže on.

 

Za razliku od nekih starih princeza, koje su čekale da ih prinčevi oslobode iz kule, Elza i Ana uzimaju stvar u svoje ruke i poljubac nekog muškarca nije jedino što treba da bi se sve završilo srećnim krajem. A ko još ne voli da se poistoveti sa herojem?

 

  • Oslikavaju njihov uzrast

 

Zaleđeno kraljevstvo, Frozen
foto: Jam Press / SplashNews.com

The Washington Post je svojevremeno izneo zanimljivu teoriju da "Zaleđeno kraljevstvo" na vrlo suptilan način predstavlja svet iz perpektive deteta — tačnije, predškolca.


Elzine emocije su snažne, nekontrolisane u navratima, strastvene — baš kao i u slučaju deteta ranog uzrasta, koje još uvek uči kako da se izbori s tim da nešto ne može, ne ume ili ne sme.

 

Uz to, porodične veze su u "Zaleđenom kraljevstvu" ključ svega, jače i od nekada spasonosnog poljupca prave ljubavi. Za mališane, porodica je gotovo ceo svet, pa je odnos Elze i Ane nešto sa čim mogu da se poistovete.

 

  • Nema veštice

 


Još jedna interesantna teorija o kojoj se spekulisalo jeste da je važan faktor i odsustvo moćne zle sile uobličene u zloj veštici. Navodno su američka deca roditeljima često pominjala da im se film dopao jer nije bilo veštica i zlih čudovišta. Iako je princ Hans, negativac u "Zaleđenom kraljevstvu", prilično podao, on je i dalje samo čovek.


To je velika razlika u odnosu na ostale "Diznijeve" filmove, u kojima su i nečudovišta delovala prilično čudovišno. Pepeljugina zla maćeha je bila samo žena, ali je bila strašnija od mnogih veštica, a da ne pričamo tek o Krueli de Vil! Pa čak i Skar, koji je samo još jedan lav, imao je lik monstruma i zlog čarobnjaka.

 

  • I, naravno, OLAF!

 

Objašnjenja su suvišna — pogledajte ga samo!

 

 

 

makonda-tracker