stručnjaci imaju odgovor

Oprezno, može da utiče na razvoj govora: Koliko deca ZAISTA smeju da provode vremena ispred ekrana?

0

Sve više deca vreme provode ispred ekrana što može da utiče na njihov psihomotorni razvoj.

Previše vremena ispred ekrana može da utiče na razvoj govora kod dece
Previše vremena ispred ekrana može da utiče na razvoj govora kod decefoto: Shutterstock/Subbotina Anna

Dostupnost moderne tehnologije dovela je do toga da sve više dece vreme provode ispred mobilnih telefona, tableta ili televizora. 

 

Pedijatri i ostrali stručnjaci su saglasni u tome da previše vremena ispred ekrana može loše da se odrazi na razvoj. 

 

– Postoje čvrsti dokazi da vreme provedeno ispred ekrana može negativno da utiče na dečji razvoj govora i druge oblike razvoja. Ono zamenjuje fizičku interakciju i kreativnu igru koja je deci potrebna za razvoj – objašnjava direktor obrazovanja Metju Džonson. 

 

Kako živimo u digitalnom dobu, izbegavanje ekrana nije baš moguće, ali svakako treba da vodimo računa o tome koliko vremena dete provodi ispred ekrana, što zavisi prvenstveno od njegovog uzrasta. 

 

  • Deca mlađa od tri godine 


Prema mišljenju Američkog udruženja pedijatara, mala deca do treće godine uopše ne bi smela da gledaju u ekrane, a jedini izuzetak su eventualni video-pozivi.

 

Istraživanja su pokazala da video-razgovor od nekoliko minuta kod beba i male dece izaziva potpuno drugačije neurološke odgovore od gledanja televizije ili korišćenja tableta.  

 

Deca razumeju da je u pitanju dvosmerna komunikacija pa im ne šteti toliko. 

 

Ipak, i to vreme bi trebalo da bude ograničeno, jer nije bezazleno. 

Vreme ispred ekrana treba ograničiti
Vreme ispred ekrana treba ograničitifoto: Olga Vladimirova/Shutterstock
  • Deca od tri do pet godina

 

U ovom uzrastu deca vole da gledaju crtaće, ali opet bi vreme koje provode ispred ekrana trebalo da bude ograničeno.

 

– Iako ne postoji ništa loše u pametnim telefonima i drugim tipovima ekrana ako se oni u ovoj dobi koriste povremeno i umereno, nikada ih ne biste smeli koristiti kao sredstvo za smirenje ili odvlačenje detetove pažnje. Smatram da bi roditelji uvek trebalo unapred da isplaniraju provođenje vremena pred ekranom jer jedino tako mogu da vode računa o tome koliko tačno vremena njihov mališan provodi koristeći ih – objašnjava Džonson.

 

Kako pedijatri savetuju, deca od tri do pet godina ne bi trebalo da koriste ekrane duže od sat vremena dnevno i ističu da je važno da i tada imaju nadzor roditelja ili neke druge starije osobe. 

 

  • Deca u školskom uzrastu 

 

Deca koja idu u školu imaju nove prioritete i obaveze, a vreme ispred ekrana je i dalje nešto o čemu bi trebalo da vodimo računa 
 

–  Treba naučiti decu da provođenje vremena pred ekranom nije dobra navika i roditelji moraju da postave jasna pravila. Razumno vreme ispred ekrana jednako je bitno kao i oralna higijena – dodaje Džonson.

 

Istraživanja pokazuju da deca u školskom uzrastu smeju ispred ekrana da provode maksimalno dva sata dnevno,a posebno je važno da se pazi kakve sadržaje koriste. 

 

– Umesto da računaju sate, roditelji moraju da razmotre koliko kreativnosti izaziva detetovo gledanje u ekrane jer programi za animaciju ili određena istraživanja za školu svakako nisu pasivna upotreba tehnologije, što ih ne čini štetnim kao gledanje nekih drugih sadržaja poput crtaća ili igranje igrica – napominje Džonson. 

 

makonda-tracker