razvoj govora i jezika

Dete sve razume, ali – ne govori: Kako prepoznati postoji li problem i kada je vreme za posetu logopedu?

0

Svi mališani razvijaju sve svojim tempom, pa će tako neki progovoriti ranije, a neki kasnije, nekima će dan proteći u brbljanju, a neki će biti mali "ćutolozi". Kako identifikovati postoji li neki problem u razvoju govora?

Obratite pažnju na reakcije i zvukove još dok je dete odojče
Obratite pažnju na reakcije i zvukove još dok je dete odojčefoto: Foxy burrow/Shutterstock

Ako vaše dete još uvek ne govori, nije isključeno da počinjete da brinete, a često je to s slučaj bez nekog preteranog razloga.

 

Svako dete ima svoj tempo u razvoju i ne postoje dva deteta koje će u isto vreme prohodati, početi da govore, skinuti pelene i privići se na nošu...


Međutim, kada bi možda zaista mogao da postoji problem kada je u pitanju govor mališana? Kada bi trebalo da se posavetujete sa stručnim licem i razrešite svoje dileme?

Kašnjenje u razvoju govora i jezika


Kako objašnjava Lijen Šered, osnivačica platforme Expressable i stručnjakinja za govornu jeziku patologiju, kašnjenjem u govoru smatra kada dete nema prekretnice za razvoj jezika i govora tipične za njegov uzrast. Do kašnjenja može doći iz više razloga, uključujući nedostatak verbalne stimulacije kod kuće, gubitak sluha ili neki razvojni poremećaj.

 

Obratite pažnju kako beba reaguje na zvukove i koje glasove proizvodi
Obratite pažnju kako beba reaguje na zvukove i koje glasove proizvodifoto: Ground Picture/Shutterstock

Američko udruženje za govor, jezik i sluh (ASHA) navelo je neke uobičajene razvojne prekretnice koje treba imati na umu ako brinete da je ovo slučaj i s vašim detetom.

 

  • Kod odojčadi su te prekretnice gugutanje, plač i reagovanje na zvukove. Do tri meseca uzrasta bebe ćete možda čuti i neke jednostavne zvukove kao što su "gu" i "a".
  • Do uzrasta od šest meseci, bebe obično počinju da brbljaju duže nizove kombinacija suglasnika i samoglasnika, kao što su "ba-ba-ba" i "da-da-da".
  • U periodu 12-24 meseca, deca obično počinju da govore "ne" i grade svoj rečnik. Tada redovno koriste najmanje 5-10 reči, poput "mleko" kad su žedni.
  • S oko dve godine, deca mogu da počnu da kombinuju reči da bi formirali jednostavne fraze od dve reč. Takođe bi mogla da počnu da koriste zamenice "ja", "moj"...
  • Do uzrasta od tri godine, rečnik malog deteta obično se proširuje na 200-300 reči, a mogu da se formiraju kratke rečenice od 3-4 reči.
  • Do četvrte godine, deca obično mogu da vode osnovne razgovore sa svojom porodicom i nepoznatim osobama, a mogu da koriste i složenije rečenice.

 

Prekretnice u razvoju govora ne javljaju se baš uvek u isto vreme kod sve dece, ali ih je važno pratiti
Prekretnice u razvoju govora ne javljaju se baš uvek u isto vreme kod sve dece, ali ih je važno pratitifoto: Olesia Bilkei/Shutterstock

U kom uzrastu se smatra da postoji kašnjenje u govoru?


Kako objašnjava Lijen Šered, govor se može smatrati "odloženim" u bilo kom uzrastu ako ne ispunjava iste razvojne prekretnice kao druga deca njihovog uzrasta.

Na primer, bebe mogu da počnu da pokazuju znake kašnjenja već sa šest meseci, jer u tom uzrastu obično brbljaju i kombinuju samoglasnike i suglasnike. Ako beba ne proizvodi ove vrste zvukova, to može da ukaže na kašnjenje, smatra Šeredova.


Za malu decu, moći ćete da identifikujete znake oko uzrasta od 15 meseci, ako do tada ne izgovori prve reči.


Kada treba da potražite pomoć?


Generalno, ako dete ne raguje na zvukove ili ne pravi nikakve zvukove sa 6-9 meseci, ili nije izgovorilo prvu reč do 15 meseci, možda ima smisla da počnete da istažujete zašto, smatra Lijen Šered. Dobra ideja je da zakažete posetu logopedu.

 

Svako dete razvija se svojim tempom, a tako je i u slučaju govora
Svako dete razvija se svojim tempom, a tako je i u slučaju govorafoto: Andrey Kuzmin / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako se možda vaše dete samo razvija na svoj način, važno je da se utvrdi postoji li razvojni poremećaj ili neki drugi problem koji zahteva profesionalni tretman. Studije su pokazale da što ranije dete započne rad s logopedom, to su rezultati bolji.


Dakle, ako ste zabrinuti zbog govora vašeg deteta, uvek je dobra ideja potražiti pomoć ranije.


Imajte u vidu da kašnjenje u govoru ne znači da vaše dete ne može jednog dana da postane samouveren govornik, ali što pre dobije pomoć ako mu je potrebna – tim bolje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Treba li ukinuti ocene za fizičko vaspitanje?

 

makonda-tracker