važno je

Budite TAKTIČNI i UPORNI: Kako pomoći detetu da se odvikne od uspavljivanja uz flašicu?

0

Mališani koji ne spavaju lepo ― teško se uspavljuju i često bude ― obično traže neku pomoć, utehu i podršku, a često su to, pored igračke na jastuku koja se podrazumeva, i flašice.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Stručnjaci veruju da bi flašica trebalo što pre da se izbaci iz upotrebe, a među njima je Majkl Dikinson, kanadski pedijatar koji veruje da mame i tate već oko prve godine treba da pomognu detetu da se oprosti od flašice mleka.


Mislim da nema ničeg posebno pozitivnog u hranjenju flašicom posle 15 meseci ― kaže Dikinson. ― Zapravo dete koje pije iz flašice obično prije previš emleka, mnogo više nego što je preporučljivo za dete njegovog uzrasta. Tada počinje da raste rizik za gojaznost, konstipaciju, manjak gvožđa.

 


Stomatolozi su saglasni s tim da bi flašicu trebalo izbaciti iz dečije rutine što je pre moguće jer su dečiji zubi manji i imaju manje gleđi, pa šećer iz mleka tokom noći deluje štetno.


Pored toga, deca koja se uspavljuju uz flašicu imaju loš kvalitet sna i često se bude, a neretko traže još mleka kako bi se ponovo uspavala, jer odlazak u carstvo snova povezuju sa ispijanjem mleka.

 

Flašica, Odvikavanje od flašice
foto: Shutterstock
  • Kako pomoći detetu da se oprosti od flašice?


Dikinson preporučuje ― hladan tuš.


Bacite sve flašice, odjednom. Deca nekako znaju da ima još jedna u kuhinji u dva ujutro, kada ne možete da se oduprete. Ako nema opcija, lakše će se privići ― smatra ovaj pedijatar.


Ukoliko preferirate postepeno izbacivanje flašice, on savetuje da zablažavate mleko vodom, svake noći sve više, dok u flašici ne bude samo voda. Nekad deca izgube interesovanje kada nema više ukusa mleka, iako to nije uvek slučaj.


Uz to, koristiće da insistirate na upotrebi čaše u toku dana i da dete pije svaku tečnost isključivo iz flaše.

 

 

makonda-tracker