važno je

Sve zavisi od uzrasta: Koliko vremena deca smeju da provedu ispred ekrana?

0

Brinete da vaš mališan previše vremena provodi gledajući crtaće ili slušajući pesme na Jutjubu? A ipak ne želite da mu potpuno zabranite ono što gledaju njegovi drugari? Evo šta o tome misle stručnjaci.

foto: Steve Heap/Shutterstock
foto: Steve Heap/Shutterstock

Određivanje koliko vremena deca treba da provedu ispred ekrana je roditeljska dilema novijeg datuma, ali jedna od najvažnijih budući da su televizori, kompjuteri, tableti i telefoni danas u svakom trenutku u vidokrugu i – budimo iskreni – i nama odraslima je često teško da im odolimo.


Stalno se pitamo koliko je previše i jesmo li loši roditelji ako detetu dopuštamo da provodi previše vremena konzumirajući onlajn i televizijski sadržaj. Tu je i druga strana: preterujemo li u zabranama.

 

Istina je, smatraju stručnjaci, da čak i vreme provedeno ispred ekrana za decu može biti od koristi. Neki programi su i te kako edukativni, a pesmice s Jutjuba mogu da pomognu detetu u razvoju.


Naravno, prekomerno oslanjanje na tehnologiju nosi sa sobom brojne opsasnosti.

 

Deca, Dete, Tehnologija
foto: Olga Vladimirova/Shutterstock

Studije pokazuju vezu između prekomernog gledanja ekrana i različitih fizičkih i mentalnih problema kod dece, poput gojaznosti, depresije, bihevioralnih poteškoća i anksioznosti – ističe pedijatrica dr Samina Jusuf iz zdravstvene organizacije Health Care.


To im, takođe, ometakvalitet sna, šteti fizički i utiče na učinak u školi – napominje ona.


Među većim posledicama je i uticaj ekrana na razvoj socijalnih veština.

 

Nestrpljenje u interakcijama u stvarnom svetu je jedna od najvećih posledica prekomernog gledanja u ekrane – ističe dr Jusuf. – S ekranom ne morate da budete strpljivi. To je trenutno zadovoljstvo. Ali, kad s nekim lično razgovarate, strpljenje je neophodno. Dakle, važno je da deca nauče da čekaju, slušaju i odgovaraju.


Američka akademija za pedijatriju je čak, na osnovu brojnih istraživanja, sastavila kratak vodič o tome pravilima za gledanje ekrana u slučaju mališana. On, pretpostavljate, zavisi od uzrasta deteta.

 

Tehnologija, Tablet, Dete, Detinjstvo, Osmeh
foto: Alex from the Rock/Shutterstock
  • Deca stara do 18 meseci

Ekran je strogo zabranjen! Dopušteno je koristiti tehnologiju isključivo za ćaskanje s porodicom putem video-poziva.

 

 

  • Deca od 18 meseci do dve godine

Ne dozvolite detetu da samo koristi uređaje, a birajte mu edukativne sadržaje, poput pesama u kojima se uče boje, životinje, oblici i sl. Obavezno budite s detetom tokom gledanja da biste bili sigurni da razume ono što gleda.

 

 

  • Deca od dve do pet godina

Ograničnite vreme ispred ekrana na sat vremena dnevno i, ako je moguće, budite uz njega za to vreme.

 

 

  • Deca starija od šest godina

Postavite dosledna ograničenja, u dogovoru sa celom porodicom, a pratite utiče li tehnologija na san i ponašanje deteta. Ne preporučuje se više od dva sata dnevno.

 

 

makonda-tracker