pa-pa, pelene!

Najbolji saveti za privikavanje deteta na nošu: Najvažnije je STRPLJENJE, a evo koje sitnice mogu biti od pomoći

0

Jednom kada vaše dete bude spremno za prelazak na nošu, evo šta možete da uradite da biste mu pomogli u tome

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Možda ste primetili da u poslednje vreme menjate manje pelena i da vaše dete obično ostaje suvo tokom spavanja. Ovo ukazuje na to da je verovatno vreme da započnete privukavanje na nošu. Ključ uspeha je strpljenje i svest da svi mališani dostižu ovu uvek važnu prekretnicu svojim tempom. Različite strategije funkcionišu sa različitom decom, ali ovi saveti uglavnom pomažu.

 

  • Kako ću znati da je moje dete spremno za navikavanje na nošu?

 

Ako vaše dete nije razvojno spremno za nošu, čak i najbolja taktika neće uspeti.

 

Sačekajte ove sigurne znakove da je vaše dete spremno za početak: menjate manje pelena, mališani ostanu suvi sat ili dva, to je znak da razvijaju kontrolu bešike i da su fizički spremni za nošu. Pražnjenje creva postaje redovnije. Vaše dete je glasnije kada je u pitanju odlazak u kupatilo. Kada vaše dete počne da pokazuje kako piški i kaki na pomolu je obuka za nošu. Vaše dete primećuje prljave pelene i ne voli ih. Kada dete okreće nos na pelene baš kao i vi, i spremno je da umesto toga koristi nošu.

 

Deca generalno nisu spremna za nošu pre druge godine, a neka deca mogu sačekati do 3 i po. Nemojte ih primoravati ni na šta. Važno je da budete strpljivi, jer svako dete je drugačije. Vaše dete ne zaostaje u razvoju ako je već prošao njegov treći rođendan pre nego što se navikne na nošu.

 

Podsticaji kao što su nagrade nakon što on obavi nuždu gde treba, pokazali su se kao dobar početak ovog učenja. Ne kažnjavajte svoje dete, jer to može da ga natera da se još više odupre tome.

 

  • Kako pripremiti dete za nošu?

 

Ako ono pokazuje sve znakove da sistemi za obuku za nošu ne rade, ali nemojte još da donirate tu pelene jer ima još posla. Pre prve probe bez pelena, istaknite prednosti korišćenja toaleta. Počnite da ćaskate u kupatilu, pokušajte da mu objasnite šta treba da uradi.

 

Neki stručnjaci preporučuju korišćenje formalnih reči (defecirati, urinirati) umesto slenga kako se deca ne bi postidela bebinim izrazima kada budu starija. I nikada ne nazivajte sadržaj pelena vašeg deteta „smrdljivim“ ili „odvratnim“; biće mu mnogo udobnije da ide u toalet ako vidi odlazak u kupatilo kao prirodan, "nebljak" proces.

 

Neka vaše dete zna da podržavate njegovu rastuću zrelost hvaleći podvige kao što je pijenje iz šolje bez prosipanja i deljenje igračaka sa drugarima.

 

Steknite naviku da oblačite svoje mališane u odgovarajuću odeću za vežbanje na nošu (pantalone koje se lako oblače, bez kombinezona ili dugmadi), a zatim vežbajte veoma važan manevar spuštanja. Zamolite svoje dete da skine pantalone pre promene pelena, a zatim da ih ponovo povuče.

 

  • Pokažite svom mališanu kako da koristi nošu. Mala deca vole da oponašaju, a ni toalet se ne razlikuje. Naravno, mogli biste da objasnite svom detetu kako da čučne, obriše i opere.

 

  •  Premostite jaz između pelena i noše. Ako je moguće, promenite pelene svom detetu u prostoriji u kojoj je skrivena noša, ovo suptilno pojačava vezu između njih.  Da sve bude još zanimljivije, zajedno kupujte nošu i umotajte je kao „poklon“.

 

Roditeljstvo, Dete, Vaspitanje, Zagrljaj, Ljubav, Sreća, Majka, Sin, Deca, Detinjstvo
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Neka deca odbijaju nošu za „bebe“ i zahtevaju da umesto nje koriste „odraslu“.

 

U tom slučaju kupite adapter koji se stavlja na dasku ve-ce šolje. Potražite stabilno prijanjanje jer klimavo sedište može da uplaši dete da se vrati u pelene nedeljama, kao i ugrađeni oslonac za stopala, koji nudi nešto od šta se možete gurnuti tokom pražnjenja creva.

 

  • Potražite izdajničke znakove (kao što je vrpoljenje ili naprezanje) i nežno pitajte kada sumnjate da mora da ode. Čak i ako ste zakasnili, a on je već uradio delo, ipak neka sedne na nošu kako biste pojačali vezu. Neka dete bude motivisano. Podsetite ga da korišćenje noše znači da odrasta. Kako mu postaje ugodnije da koristi nošu, najbolje je postepeno ukinuti nagrade i pustiti njegovu unutrašnju motivaciju da preuzme. Naučite ga da proveri suvoću. Ovo mu nudi dodatni osećaj kontrole. Ako je suv, potapšajte ga po leđima, ili zagrlite, ali ga nemojte kritikovati ako je mokar.

 

  • Budite strpljivi. Ako su vaša očekivanja nerealna, mogli biste umanjiti njegovo samopouzdanje. Nemojte grditi, kažnjavati ili sramotiti. Nijedan roditelj ne uživa u brisanju lokve mokraće, ali pokušajte da ostanete hladni. Ako preterujete, možete obeshrabriti buduće pokušaje vašeg mališana.

 

  • Prekini prigovaranje. Budite opušteni kada podsećate svoje dete da koristi nošu jer će prigovaranje samo izazvati otpor. Slično tome, nemojte ga prisiljavati da sedi ili ostane na noši.

 

  • Ne smanjujte piće. Mnogi roditelji smatraju da će smanjenjem količine tečnosti smanjiti šanse svog mališana da se upiški. Ovaj pristup je opasan i nezdrav. U stvari, bolja taktika je da povećate unos tečnosti vašeg deteta kako biste mu dali više mogućnosti da uspe.

 

Deca, Dete, Tehnologija
foto: Olga Vladimirova/Shutterstock
  • Izbegavajte borbu u kupatilu. Svađa oko odlaska na nošu sigurno će produžiti borbu. Ako naiđete na potpuni otpor, najbolje je da prekinete privikavanje na nekoliko nedelja. Nemojte pominjati tu temu prečesto i ne upoređujte ga s vršnjacima koji su već prešli na nošu.

 

  • Obuka na nošu obično ne ide lako, ali ne potcenjujte proces. Sve je u tome da sačekate znakove spremnosti kod vašeg mališana i pomognete mu u tome. Nemojte gubiti nadu. "Obuka" vašeg mališana može izgledati beskrajno, ali pre ili kasnije će se vaše dete naviknuti na to i prerasti pelene.

 

Srećno!

 

makonda-tracker