obratite pažnju

Kako naučiti dete šta da radi kad se IZGUBI? Ne zastrašujte ga, ali mu pažljivo prenesite ove savete i bićete mirniji

1

Ukoliko se nađu u situaciji da se odvoje od roditelja u javnom prostoru, mališani bi, u zavisnosti od uzrasta, trebalo da znaju kako da potraže pomoć i ostanu smirena

Trenutak je dovoljan da se dete iznenada odvoji od roditelja, a u tim situacijama je važno da ni vi ni mališani ne paničite
Trenutak je dovoljan da se dete iznenada odvoji od roditelja, a u tim situacijama je važno da ni vi ni mališani ne paničitefoto: Maria Symchych/Shuttertock

Trenutak kada izgubite dete iz vida – bez obzira na to koliko je kratak – dovoljan je da vam "skrati život". Lupanje srca, znojenje dlanova i panika mogu da traju samo nekoliko sekundi dok ne izviri s druge strane drveta u igri u parku, ali je svakako nešto najstrašnije što ste doživeli do tog trenutka.


Međutim, koliko god bilo zastrašujuće za vas, za dete je, naročito ako se zaista izgubi, još strašnije.


Zbog toga je veoma važno da mališani znaju kako se ponašaju ukoliko se slučajno odvoji od vas u javnom prostoru.

Šta dete treba da zna ako se izgubi?


Iako niko ne želi ni da pomisli na to da bi mogao da se odvoji od deteta na prometnim mestima kao što su tržni centri, parkovi i stanice, važno je razmotriti tu mogućnost i pripremiti ga za nju najbolje što možemo. Na ovaj način, ukoliko se mališan izgubi, imaće na umu neke osnovne smernice kako da se nosi s tom situacijom.

 

Dete bi trebalo da bude spremno za to da je moguće da se odvoji od roditelja neplanirano i da zna šta se radi u toj situaciji
Dete bi trebalo da bude spremno za to da je moguće da se odvoji od roditelja neplanirano i da zna šta se radi u toj situacijifoto: STEKLO_KRD / Alamy / Alamy / Profimedia

Trebalo bi da počnete tako što ćete naučiti dete njegovo puno ime, vaše puno ime, zamoliti ih da upamte vaš broj telefona čim budu sposobni za to – savetuje Suzan Kenedi, programska menadžerka za kontakt i prevenciju u američkom Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC).


Na taj način, ako se izgube daleko od kuće, u zabavnom parku ili na festivalu, odrasla osoba može da im pomogne da vas pozovu. U idealnom slučaju, naučite ih i telefonske brojeve još jedne ili dve osobe koje će vam biti "hitni kontakti" i kućnu adresu – dodala je za Very Well Family.


Ako deca ne mogu da zapamte broj ili adresu, možete im zalepiti ove informacije za odeću ili ubaciti u džep pred izlazak iz kuće, uz obavezno napominjanje detetu gde se papirić nalazi, kako bi moglo da ukaže odrasloj osobi kojoj se obrati za pomoć ako odluta od vas.

 

Smireno i bez zastrašivanja objasnite detetu šta da radi ako se slučajno izgubi
Smireno i bez zastrašivanja objasnite detetu šta da radi ako se slučajno izgubifoto: fizkes/Shutterstock

Deca moraju da znaju i kome da se obrate u slučaju da se izgube – i da budu smirena


Kako savetuju policijski službenici Majkl Drogin i Džoš Karter, deca treba da imaju u vidu da mogu da se jave policajcu, vatrogascu, članu obezbeđenja i zaposlenima u okolini ili drugim odraslim osobama od poverenja.

Kada razgovarate o ovome s detetom, vodite računa o tome da ne koristite taktiku zastrašivanja i uverite ih da će sve brzo biti u redu i ako se zaista izgubi ukoliko posluša sve vaše savete. Naglasite detetu da treba ostane smireno ako shvati da se izgubilo, a podsetite ga i da najverovatnije u toj situaciji ne biste bili daleko i da biste mogli da ga čujete ako vas pozove.


Takođe, recite mališanima i da je najbolje da ostanu tu gde su, odnosno da ne trče da vas traže jer ćete vi sigurno tražiti njih i biće vam lakše da ih pronađete ako budu na jednom mestu.

 

Mališanima je ponekad dovoljan trenutak da ih izgubite iz vida
Mališanima je ponekad dovoljan trenutak da ih izgubite iz vidafoto: JGA/Shutterstock


Ako su u opasnoj situaciji, trebalo bi da se premeste na bezbednu i, ukoliko je moguće, kontaktiraju s odraslom osobom – napominju Drogin i Karter.


Suzan Kenedi ističe i da je većina odraslih dobronamerna i voljna da pomogne izgubljenom detetu, ali se svakako preporučuje da se najpre obrati policajcima, prodavcima u prodavnicama i ljudima s decom.


Ključ je u osnaživanju mališana da se nose sa ovom zastrašujućom situacijom i da i vi i oni budete sigurni da će deca znati šta treba da rade i kome da traže pomoć.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Traže se tragovi nestale Danke Ilić

 

makonda-tracker