28 godina kasnije, i dalje je misterija

Vozila je bicikl blizu kuće, a par minuta kasnije — NESTALA: Ko je bila Amber, devojčica po kojoj je nastao AMBER ALERT?

0

1996. godine desila se užasna situacija, kada je devetogodišnja Amber kidnapovana dok je vozila bicikl.

Devojčica Amber Hagerman kidnalovana je dok je vozila bicikl kraj jedne napuštene prodavnice (ilustracija)
Devojčica Amber Hagerman kidnalovana je dok je vozila bicikl kraj jedne napuštene prodavnice (ilustracija)foto: Shutterstock/Evgeny Atamanenko

Srbiju je potresao slučaj nestanka malene Danke Ilić (2) iz Bora, devojčice koja je nestala iz vidokruga svoje majke u Banjskom Polju. 

 

Prvi put u Srbiji pokrenut je sistem "Pronađi me", koji predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u slučajevima nestale dece, gde se detaljnim opisom javnost obaveštava ko je nestao, pod kakvim okolnostima i šta je poslednje poznato.

 

Sistem "Pronađi me" nastao je po uzoru na Amber Alert, koji je u Americi posvećen devojčici Amber Hagerman, koja je kidnapovana u Arlingtonu, u Teksasu, kada je imala svega 9 godina, dok je vozila bicikl.

 

Devetogodišnja Amber Hagerman kidnapovana je 13. januara 1996.

Nakon što je vozila bicikl sa svojim mlađm bratom Rikijem, Amber je odlučila da se još malo provoza na obližnjem parkingu, kod napuštenog marketa, dok je njen brat otišao kući. 

 

 

Kako je navedeno, nju je oteo čovek u crnom pikapu, upravo s tog parkinga, a postojao je samo jedan svedok. Reč je o Džimu Kevilu, koji se prisetio trenutka kada je bio očevidac otmice devojčice.

 

Video sam Amber kako se vozi gore-dole. Bila je sama. Video sam crni pikap. Stao je, vozač je iskočio i uhvatio je. Kada je vrisnula, shvatio sam da moram da obavestim policiju i pozvao sam ih — ispričao je Kevin CBS-u pre nekoliko godina.

 

 

Njeni roditelji nisu znali šta im se dešava sa detetom četiri dana, nakon čega je čovek koji je šetao psa otkrio nago Amberino telo u jednom potočiću, na nozi joj je bila jedna čarapa, a grlo joj je bilo prerezano.

 

Telo je nađeno oko 8 kilometara daleko od mesta s kog je oteta. 

 

Njeno ubistvo ni do danas nije razrešeno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

POTRAGA ZA MALOM DANKOM: aktiviran sistem Pronađi me

 

makonda-tracker