nekoliko je pokazatelja

Česta dilema i strah novopečenih mama: Kako da znam da beba unosi dovoljno mleka?

0

Znaci da beba unosi dovoljno majčinog mleka.

Novopečene mame se često suočavaju sa strahom da li je njihova beba unela dovoljno mleka.
Novopečene mame se često suočavaju sa strahom da li je njihova beba unela dovoljno mleka.foto: Shutterstock/New Africa

Verovatno jedno od najčešćih pitanja i strahova sa kojima se suočavaju novopečene mame koje žele da doje jeste kako će znati da li beba unosi dovoljno mleka

 

A sa tim dolazi i strah da one nemaju dovoljno mleka, jer beba na primer plače 10 minuta nakon podoja i opet želi da sisa što ih još više gura u nesigurnost, jer ne znaju koliko je količinski njihova beba unela mleka budući da na dojkama ne postoje menzure. 

 

Međutim, kada baratamo relevantnim podacima i edukujemo se iz pravih izvora, onda ćemo vrlo brzo utišati te unutrašnje strahove, više verovati svojoj intuiciji i svojoj bebi. I odagnati sve sumnje te biti srećne i zadovoljne što smo zadovoljile bebine potrebe, obezbedile najbolju moguću hranu za nju, a to je majčino mleko.

 

Pre svega, nephodno je da bebu dojimo na zahtev, odnosno kada god to beba zatraži i da pratimo njene potrebe. Nema potrebe da podoje ograničavamo, već ćemo pustiti bebu da završi kada ona to bude želela.

Za 24 sata, beba bi trebalo da ima 8-12 podoja, uključujući i noćne podoje koji su veoma bitni.

 

S druge strane, osim dojenja na zahtev, neophodno je da beba ima pravilan, dubok asimetričan hvat, koji će osigurati da ona pravilno i efikasno prazni dojke. To znači da beba osim bradavice treba da obuhvati i veći deo areole.

 

Bitno je i da znamo da putem majčinog mleka, beba zadovoljava potrebe za hranom, vodom, ali i za utehom, blizinom, ljubavlju te da će želeti da je na maminim grudima iz pregršt drugih razloga: kada joj je zapušen nosić, kada je uznemirena ili prestimulisana.

 

A osim toga, kada imamo u vidu da je veličina bebinog želuca mala (varira od veličine višnje 1. dana po rođenju do veličine jajeta nakon 7 dana po rođenju) te da ne može da primi velike količine mleka, kao i da se majčino mleko brzo vari, za 60 do 90 minuta, onda nam je jasnije zašto beba često želi da sisa.

 

  • Kako ćemo znati da je dovoljno sisala?

 

Pre svega, pratićemo bebine pelene, jer sve što je unela mora i da izbaci.

 

Što se tiče mokrih pelena, prvih dana beba treba da ima jednu, do dve mokre pelene (mokrom pelenom se računa težina koja odgovara suvoj peleni u koju smo ulili 2-3 supene kašike vode)

Majčino mleko se svari za 60 do 90 minuta.
Majčino mleko se svari za 60 do 90 minuta.foto: Shutterstock/Nastyaofly

Nakon petog dana od rođenja, beba bi trebalo da ima 6-8 mokrih pelena. 


Što se tiče ukakanih pelena, prvih dana će beba imati jednu do dve ukakane pelene, a nakon petog dana, treba da ima najmanje tri velike, meke stolice zlatnožute zrnaste strukture. 


Nakon 10. dana minimum koji ukazuje da beba unosi dovoljne količine mleka jesu 1 do 3 stolice za 24 sata i najmanje 6 mokrih pelena.


Osim pelena, samo ponašanje bebe će nam reći da li je ona unela dovoljno mleka.

 

Njena koža treba da bude ružičasta što će ukazati da je hidrirana, beba će biti aktivna i raspoložena, u periodima budnosti će uspostavljati kontakt sa mamom, tatom ili bilo kim drugim iz najbliže okoline. 

 

I na kraju osim svih ovih pokazatelja, mamine grudi će nakon podoja biti mekše i lakše i imaće utisak kao da su prazne.

 

Mada je bitno da znamo da one nikada nisu prazne i da su poput protočnog bojlera, koliko se mleka posisa toliko se mleka i stvara.

 

Tekst pripremila i napisala Aleksandra Vušković, vršnjačka savetnica za dojenje UG Roditelj

 

 

BONUS VIDEO

 

Pravilno dojenje bebe

 

 

makonda-tracker