ODRASTANJE

Kada je PRAVO VREME da prepustite DETETU brigu o ličnoj higijeni? 2 TRIKA kako ga naučiti da samo BRINE O SEBI

0

Od bebinih prvh koraka, pa nadalje, postoji pregršt novih stvari koje ona treba da nauči, a roditelji su često u nedoumici kada je pravo vreme za nova saznanja i osamostaljivanje.

foto: Liderina/Shutterstock
foto: Liderina/Shutterstock

U kom uzrastu deca više ne treba da imaju roditeljsku pomoć prilikom kupanja i održavanja lične higijene? Kada su ona sposobna da savesno prihvate tu obavezu i da li je to dovoljno bezbedno za njih?

 

Ovo su samo neka od pitanja koja roditelji postave sebi i trude se da nađu što bolji odgovor.

 

Najbolji način da započnete pripremu za osamostaljivanje deteta jeste da mu od najranijeg doba pričate o značaju lične higijene i da mu kupanje učinite što zanimljivijim, ali da ga nikako ne ostavljate samog.


1. Kada je dete dovoljno staro da može samo da se kupa?


Istraživanja su pokazala da je idealno vreme između osme i devete godine života. Ovo ne mora da bude striktno, tako da ukoliko dete pokazuje određene sposobnosti i veštine, možda je spremno i ranije da se osamostali, ali je sigurnije sačekati nekoliko meseci i obezbediti prostor kako dete ne bi moglo da padne.

 

Kupanje deteta
foto: Juliya Shangarey/Shutterstock

Mogli biste da perete kosu zajedno sa detetom i tako da ga polako uvodite da određene stvari radi sam, a najvažnije od svega jeste da budete sigurni u bezbednost deteta.


2. Kako da ipak imate kontrolu dok je vaše dete u kupatilu?


Uvek budite u blizini kupatila i posmatrajte dete, čak iako ono ne zna da ste tu. Obavezno ostavite vrata otvorena, ali ne dramite bez potrebe. Kako biste ovaj proces učinili lepšim, možete detetu dati različite igračkice tokom kupanja koje će mu taj proces učiniti zanimljivijim.
 

 

makonda-tracker