budite im vetar u leđa

Zapamtite da ste im vi najveća podrška: Ovo su 4 stvari koje su najbitnije za vaš odnos sa decom

0

Nemojte okretati glavu kada vam se dete obrati, saslušajte ga i budite uz njega ili nju

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Roditeljstvo predstavlja jednu od najodgovornijh uloga u životu, iako toga mnogi nisu svesni. Upustiti se u ovakav životni zadatak jeste nešto šta treba da prethodi analizi situacije, sposobnosti za odgajanje deteta, što materijalnih tako i psiholoških. 

 

Mnogi olako shvataju uloge majki i očeva, pa se često u narodu može čuti slogan da je najjlakše odgajiti dete, ali to zapravo nije tako. Postoje mnoge prepreke i stvari koje roditelji moraju savladati, najpre se psihički osposobiti da u raznim trenutcima znaju kako, bar delimično da vladaju situacijama u kojima se zadase. 

 

Tako oni ne shvataju važnost podške svojoj deci i vremenu koje treba da im posvete. Najpre se to događa jer se roditeljstvo olako shvata i zanemeruje rad sa mališanima. Time može doći do ispoljavanja npr. nezadovoljstva kod dece i napraviti prostora za neki devijantni oblik ponašanja.

 

Zato je najbitnije da: 

 

  1. Roditelji saslušaju svoju decu i sa njima provode vreme na rešavanju problema, podršci ili diskusiji o nekom dešavanju
  2. Ne osuđuju ga, jer to može detetu dodatno stvoriti nezadovoljstvo ukoliko su i sami svesni svojih dela, odnosno grešaka
  3. Budite detetu najveći oslonac, bez dalje diskusije
  4. Šta god da se desi, vi ste vašem detetu najverniji prijatelj. U svakoj situaciji ono će se prvo obratiti vama. Mislite o tome!

 

makonda-tracker