otkrivaju svet

MAME, BEZ BRIGE — OVO JE SASVIM NORMALNO! 6 neobičnih, zbunjujućih ili komičnih stvari koje bebe rade

0

Vaša beba ne prestaje da kašlje bez ikakvog razloga? Ili raširi ruke i izgleda kao da pokušava da poleti? Ne brinite, nema razloga za paniku!

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Bebe istražuju svoje telo

 

Kada dođe trenutak za menjanje pelena, primetićete da se vaša beba dodiruje po genitalijama. To u principu počinje da se dešava u petom bebinom mesecu i nije ništa začuđujuće, piše Yumama. Većina roditelja odmah pomisli da se beba skriva od njih, da je stid. Nema razloga za brigu ističe dorektorka Instituta za razvoj dece u Arizoni Dajen Dejvis. Ako vam to smeta ili vas uznemiruje, odvratite joj pažnju.

 

Dajte detetu igračku kad je bez odeće, tako da ima nešto drugo na šta se fokusira. Možete to raditi često ili je prosto animirajte kako biste joj odvratili pažnju. Deca uče o svom telu, istražuju, to skoro sve bebe rade i ne bi trebalo da vas opterećuje — kaže Dejvisova.

 

 

Učenje novih strategija

 

Bebe u toku razvoja formiraju razne strategije, jedna možda najvažnija jeste strategija protiv pada. Ne bi trebalo da vas začudi kada beba raširi obe ruke i izgleda kao da pokušava da leti. Dejvisova smatra da beba tako održava ravnotežu i pokušava da se održi u stabilnom položaju. To im je pogotovo važno kada pokušavaju da prohodaju ili uče neke nove veštine.

 

Učenje novih veština

 

Otprilike u desetom mesecu starosti beba pokušava da uspostavi nove pokrete i nove aktivnosti. Dešava se da se uhvati za nameštaj i da se podigne na noge. Bebini pokušaji da hoda su napredak i trebalo bi da budete srećni zbog toga, ali povratak u sedeći položaj iziskuje napore, vežbu i koordinaciju. Dejvis ističe da možete da pomognete bebi da se vrati u položaj sedenja tako što ćete joj dati ruku, ali pokušavajte da izbegnete to kako bi što pre samostalno naučila.

 

Položaj sedenja je veština koja se uči — istakao je doktor Piter Viston i dodao da bebe imaju pelene pa i ako padnu na zadnjicu neće se povrediti jer imaju "podmetače". Najbolje bi bilo da bebu stavite na bezbednu površinu i da postavite jastuk, videćete za karatak vremenski period će vaša beba lepo sedeti, istakao je Viston.

 

foto: Shutterstock

Nekontrolisano drhtanje

 

U jednom trenu vaša beba mirno leži tamo, a već sledećeg ona drhti veoma uznemirujuće, kao odrasli ljudi kada ih pogodi neka situacija. Šta se dešava? To je poremećaj nervnog sistema. Zapravo, bebe u početku jednostavno nisu baš najbolje u regulisanju pokreta. To je samo deo procesa sazrevanja.

 

Naravno, proverite nekada bebine ruke da biste videli da li joj je možda hladno. Svima je poznato da i odrastao čovek zadrhti ukoliko ga uhvati jeza, pa to ne treba da vas začudi ni kod novorođančadi. Oni čak mogu i više drhtati od nas odraslih.

 

Takođe, beba ne može da radi stvari koje rade odrasli, kao što su prekrivanje grudi rukama, uzimanje dukserice i slično. Ako niste sigurni da li je bebi hladno ili se samo stresla neartikulisano, obucite joj dodatnu odeću i vidite pomaže li, ne može škoditi. Ako vaše dete često drhti i ujedno i plače, to je znak da bi trebalo da se posaveujtete sa pedijatrom.

 

Kašalj kao navika

 

Obavljate svakodnevne stvari po kući i odjednom začujete da vaša beba kašlje, otrčite do nje i vidite da se ona smeška i teatralno ponovo kašljuca, čekajući vašu rekaciju. Kašalj u takvim situacijama je lažan! Ne bi trebalo da previše pažnje posvećujete tome, neretko oni to rade iz navike ili kako bi privukli vašu pažnju. Najbolje bi bilo da u tim situacijama izaberete jednu od dve opcije ili koristite "poker fejs" kako bi situacija prošla kao lažna uzbuna ili se nasmejte i okrenite situaciju na šalu kako biste oraspoložili svoju bebu.

 

Ima juniorski trenutak

 

Protekle nedelje ste bili oduševljeni jer je beba konačno zveckala zvečkom i puzala, a danas ste joj dali igračku sa kojom se inače igra i vaša beba je samo drži, ne igra se. Dešava se da bebe stvari zaboravljaju, iako vama naizgled jednostavne stvari za njih su vrlo složene. Bebe kao i deca u kasnijim uzrastima brzo uče, pa im neće trebati puno da savladaju te stvari. Može im se desiti situacija kada su dezorjentisani.

 

Na primer, dete će se u bakinoj kući ponašati kao da ste ga prvi put tu doveli. Može se desiti da oni to nisu zaboravili, već im je potrebno da se ponovo prisete mesta i situacije koja se nije dogodila tako davno.

 

 

makonda-tracker