ZDRAVLJE

ENDOKRINOLOG OTKRIVA ISTINU: Da li su toplomeri zaista šteti po zdravlje dece i kako utiču na MOZAK!

0

Pinealna žlezda, ili epifiza, je mala žlezda veličine 8 milimetara koja se nalazi u mozgu, između moždanih hemisfera i koja luči melatonin.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svakodnevno nam zbog korona virusa mere temperaturu pomoću infracrvenih toplomera, a među građanima, pogotovo roditeljima pojavio se strah da merenje temperature na čelu oštećuje pinealnu žlezdu.

 

Medicinska sestra je kao razlog navela da je deci veoma osetljiva pinealna žlezda, a svakodnevno izlaganje infracrvenih i UV svetlosti može dovesti do njene kalcifikacije. Ona je savetovala da se i kod dece, ali i kod odraslih temperatura meri tako što se toplomer uperi ka unutrašnjem delu leve ruke.

 

Pinealna žlezda, ili epifiza, je mala žlezda veličine 8 milimetara koja se nalazi u mozgu, između moždanih hemisfera i koja luči melatonin. To je hormon koji utiče na biološki ritam, reguliše budnost i spavanje.

 

foto: Profimedia

Ukoliko se epifiza ošteti moze biti veoma opasno jer moze dovesti do cisticno - fibroznih promena, odnosno benignog tumora, koji ubrzo prelazi u maligni, ali i kao benigni tokom godina dovodi dalje svojim rastom do niza ozbiljnih problema.

 

Da li je ova pretpostavka tačna? - Apsolutno ne! - odgovorila je dr Katarina Lalić, endokrinolog za Telegraf.

 

Dr Lalić je objasnila da ta količina infracrvenog zraka, koju proizvodi toplomer, nikako ne može da utiče ni na sam organizam, a posebno ne na pinelnu žlezdu koja se nalazi u mozgu. Osim toga, čak i da su infracrveni zraci direktno upereni prema žlezdi, ona se nalazi previše duboko u mozgu da bi mogli da je dostignu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker