evo šta su pokazala istraživanja

ČESTA RODITELJSKA BRIGA PROTEKLIH MESECI: Može li dete da donese virus korona iz vrtića?

0


Novo istraživanje rešava dilemu svih roditelja koji su u strahu za zdravlje svojih mališana, pa zbog toga izbegavaju odlazak u vrtić.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Novo istraživanje Univerziteta Jejl otkrilo je da dečiji vrtići nisu povezani sa širenjem zaraze virusa korona, ukoliko se poštuju sve sigurnosne mere, piše Yumama.

 

Istraživanje je sprovedeno u 57 hiljada dečijih vrtića širom Amerike. Zatim su uporedili dobijene informacije o vrtićima koji su se zatvoreni nakon što su radnici zaraženi, s informacijama o vrtićima koji su dezinfikovani i nastavili su sa radom.

 

 

Istraživači nisu pronašli sličnosti između dobijenih informacija, što ukazuje da nije postojao preveliki rizik od širenja pandemije ni u onim vrtićima koji su zatvoreni. Kako navode istraživači, radnici su se najverovatnije zarazili izvan svog radnog okruženja, gde propisane mere nisu toliko rigorozne. Ipak, oni vrtići koji su ostali otvoreni, uslovljeni su time da moraju poštovati propisane zdravstvene mere.


Rezultat do kojeg je došlo ovo istraživanje predstavlja veoma lepu vest za sve mame i tate koji rade i ne mogu da čuvaju mališane.

 

foto: Shutterstock

Do sada se nije moglo proceniti hoće li nastavak rada dečjih vrtića dovesti osoblje u rizik od zaraze virusom korona. Ova studija govori da, sve dok postoje snažne mere za sprečavanje infekcije i dok deca nose zaštitnu opremu, nema potrebe za panikom — istakao je autor studije Volter Gilijam.

 

Iako je studija optimistična kada su u pitanju dečji vrtići, Gilijam ističe da ovo istraživanje ne važi i za školske ustanove.

 

Odrasli koji rade sa novorođenčadima, decom i predškolcima obično su u maloj grupi i ostaju sa njima ceo dan. U osnovnim i srednjim školama su stotine ljudi u zgradama i obično se premeštaju iz razreda u razred. To situaciju čini drugačijom u odnosu na vrtiće — dodao je istraživač Volter Gilijam.

 

U vrtićima širom Srbije ima veoma mali broj zabeleženih slučajeva virusom korona. Vaspitači se trude da poštuju mere i da vode računa o veličinama grupe i kontaktima među decom. Takođe, sve prostorije se redovno dezinfikuju, roditelji su na oprezu i ponašaju se odgovorno kako bi se rizik od zaraze smanjio.

 

 

makonda-tracker