anketa

OVO SKORO SVI RADIMO SVAKI DAN! Jedna mama na proglasila čest način igre s decom ZLOSTAVLJANJEM i rasplamsala raspravu

0

Neki veruju da je reč o bezazlenoj igri i šali, neki da je u pitanju zlostaljanje koje mora da prestane

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Golicanje predstavlja nadražaj nervnih završetaka koji se nalaze ispod površine kože i uglavnom izaziva smeh. U pitanju je način igre koji je verovatno star koliko i ljudska vrsta i, bili golicljivi ili ne, sigurno ste makar jednom u životu u njemu učestvovali, kao onaj koji golica ili kao onaj koji se kikoće.


Ako pitate jednu mamu, međutim, bili ste deo — zlostavljanja.


Majka Sandra Miler na poznatom roditeljskom sajtu Mom.com iznela je još pre nekoliko godina svoje viđenje ovog fenomena i zapanjila mnoge, a ono je ovih dana iz nekog razloga ponovo postalo viralno i našlo se u centru pažnje.


Golicanje je vid mučenja. Zvati to bilo kako drugačije je ignorisanje nauke i uopšte nije zabavno — tvrdi ona i poručuje onima koji joj ne veruju da istraže kako su nacisti u Drugom svetskom ratu kao jednu od metoda za mučenje koristili upravo golicanje.

 

foto: Shutterstock

Milerova naglašava da nikad u životu nije golicala svoju decu, čak ni kad su bila mala.


Lako je preći granicu od igre do povređivanja. Budući da svako dete ima drugačiju reakciju na golicanje, bolje je ne raditi to uopšte — napominje ona.


Kada je njena ćerka, međutim, iskusila golicanje kad je Sandra bila odsutna i "nije nadgledala" otkrila je da joj se to ne dopada.


Rekla mi je da mrzi to, kao većina dece. Pitajte svoje dete šta misli o tome. Velika je verovatnoća da ne vole osećaj nemoći dok ih odraslsa osoba golica protiv njihove volje — zaključuje ona.


Očekivano, ova mala ispovest o golicanju izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama, posebno roditelja, koji naglašavaju da je u pitanju samo bezazlena igra.

 

 

 

makonda-tracker