česte nedoumice

NE POSTOJE GLUPA PITANJA: Ovo je BAŠ SVE što morate da znate o menjanju pelena

0

Kada je menjanje pelena u pitanju, pitanja je mnogo. Bez obzira na to da li imate dečaka ili devojčicu, pogledajte važne savete i trikove koje smo izdvojili za vas, a tiču se bebine higijene i zdravlja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na pomen menjanja pelena se unervozite? Pitate se kako da na brz i jednostavan način to učinite? Ne brinite, ubrzo će vam to postati rutina, a u međuvremenu pročitajte nekoliko praktičnih saveta o tome kako najjednostavnije promeniti pelenu, piše Yumama.

 

Da li mojoj bebi treba nova pelena?

 

Ne oslanjajte se na miris kao znak za promenu bebine pelene, ona može zaprljati do 10 pelena dnevno, ako ne i više. Možete primetiti da je pelena teška ili možete da proveriti pelenu izvlačenjem pojasa ili dela oko nogice kako biste videli da li je mokra ili prljava. Najbolje bi bilo da proveravate bebinu pelenu pre i posle svakog njenog odlaska na spavanje. Uvek je promenite čim vidite da je zaprljana, jer će na taj način vaša beba ostati suva, a vi ćete sprečiti iritaciju i probleme na njenoj koži.


Gde da presvučem bebu?

 

Možda najveća briga roditelja: "Gde presvući bebu kada nismo kod kuće?" Pronađite siguran teren na kome biste zamenili pelene, gde vaša beba neće biti u opasnosti od kotrljanja ili pada. Možete koristiti čistu, ravnu površinu, samo zaštitite bebu peškirom ili jastučićem. Kada presvlačite bebu, nikada je nemojte ostavljati bez nadzora - najmanji pokreti mogu prouzrokovati njen pad. Mesto za presvlačenje neka bude dobro obezbeđeno čistim pelenama, maramicama i kremama za osip. Neka torba za pelene bude spakovana sa svim neophodnim stvarima, tako da možete dete brzo i udobno presvući na svakom mestu van kuće.

 

 

Kako da presvučem bebu?

 

Kako biste olakšali samo presvlačenje i bebi i sebi, sledite korake koje smo izdvojili:

 

1. Položite bebu na leđa, a zatim joj skinite odeću.

2. Skinite joj prljavu pelenu. Ukoliko koristite jednokratne pelene povucite lepljive jezičke, a ukoliko koristite platnene višekratne pelene skinite pokrivač i kopče koje se nalaze na traci ili čičak oko struka vaše bebe.
3. Koristite maramice kako biste očistili svoju bebu. Uvek je brišite od napred prema nazad kako biste izbegli infekciju, a posebno je važno voditi računa o ovome kod devojčica.

4. Ako je mesto crveno ili upaljeno, namažite kremu kako bi se bebina iritirana koža umirila.

5. Sačekajte da se koža vašeg mališana osuši pre nego što stavite novu pelenu.

6. Uzmite novu pelenu i stavite je ispod bebe. Podignite prednji deo na bebin stomak i pričvrstite jezičke da biste učvrstili pelenu na njenom struku.

7. Obucite mališanu ostatak garderobe.

 

foto: Shutterstock

Sprečite osip

 

Preduzmite sve neophodne mere kako biste sprečili pelenski osip kod bebe.

 

Ukoliko sumnjate da se pelenski osip povećava i ne prolazi, obavezno se posavetujte sa lekarom. Često zavirite u pelenu svoje bebe (svaka dva sata) i ukoliko vidite da je potrebno, odmah je promenite. Tokom menjanja temeljno očistite regiju na kojoj se nalazi pelena mališana. Izbegavajte upotrebu mirisnih maramica ili sapuna na bebinoj koži, jer mogu dovesti do svraba, crvenila i iritacije.

 

I kao najvažnije, nemojte trljati bebinu genitalnu regiju kada je brišete nakon kupanja. Trudite se da ne upotrebljavate stvari koje sadrže veštačke materjale i plastiku kako bi koža vaše bebe bila nežna i bez crvenila. Vodite računa o odgovarajućoj veličini pelena kako biste izbegli tragove na koži i usecanja.

 

 

makonda-tracker