kreativno

DA LI BISTE SE USUDILI DA PROBATE OVAKO NEŠTO? Ovo je najzanimljiviji stari srpski običaj za davanje imena detetu

0

Srpski narod je kroz istoriju birao zanimljiva imena koja je trebalo da štite dete od zla, ali postojao je jedan vrlo zanimljiv metod imenovanja za koji možda ranije niste čuli

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema podacima Zavoda za statistiku, Sofija i Luka su imena koja su novopečeni roditelji u Srbiji poslednjih godina najčešće davali svojoj deci, a interesantno je da je Sofija je u čak 49 zemalja sveta najpopularnije ime jer se isto izgovara, ali i zbog značenja "mudra".


Od davnina se verovalo da svaka osoba zaslužuje svoj poseban znak, te je davanje imena novorođenčetu oduvek imalo veliki značaj — rekla je za Blic etnolog Vesna Marjanović.

 

 

U srpskoj tradiciji i kulturi uvek se poštovalo da kum daje ime detetu. Vodilo se računa da to bude porodično nasleđivanje imena, te je unuk uglavnom dobijao ime po dedi, a unuka po babi. Kasnije su se roditelji dogovarali sa kumom, te nije baš da je kum samostalno izmišljao imena — kaže Marjanovićeva.


Kako kaže, nekada su postojali neobični običaji za davanje imena u porodicama u kojima su deca često umirala.

 

Majka donese dete do raskrsnice i onda se skloni, a slučajni prolaznik koji prvi naiđe da ime detetu. Tako su nastala Najda ili Najden, što znači 'nađen'. U jugoistočnom delu, recimo pirotski kraj koji sam više godina istraživala i gledala knjige rođenih, ta imena nisu retka baš zbog pomenutog običaja.


Ona dodaje da je česta praksa bila da deca dobiju ime Živko i Živka, kako bi deca bila zdrava.

 

foto: Shutterstock

Takođe, ako su muška deca umirala, onda se često davalo ime Vuk, po mitskom predanju, kako bi se zastrašili 'demoni' bolesti i da bi se porod izneo do kraja. S druge strane, u literaturi i praksi je zabeleženo da ako se puno dece rađalo u porodici su davana imena Stanko i Stojko, kako bi se zaustavilo rađanje dece. Takođe, ako se dete rodi na crkveni praznik, recimo na Božić, davana su imena Bogoljub, Božidar, Božica.

 

Sredinom 20. veka primetni su različiti istorijski uticaji u davanju imena.

 

Tako su deca dobijala imena po onome što je u tom trenutku bio značajno. U drugoj polovini 20. veka i te kako su se sretala imena poput Jugoslav, Jugoslava, Srbijanka. U čačanskom kraju sam susretala ruska imena – Mašinka. Zatim, žensko ime Aida se ne vezuje samo za muslimanski narod, već se javlja i kod Srba. Takođe, i semitska imena kao što su Sara, Hana. Kasnije se pojavljuju strana imena pod uticajem filmova, da bi krajem 20. veka i početkom ovog veka počela da se javljaju starija imena koja se vezuju za srpsku istoriju kao što su Uroš, Stefan, Milica — navodi Marjanovićeva.

 

 

makonda-tracker