obratite pažnju

RODITELJI, NAUČITE SVOJU DECU: 15 saveta da sprečite nasilno ponašanje

0

Vršnjačko nasilje je u porastu, svakodnevno se o njemu govori, a uloga roditelja u sprečavanju ovog problema je ključna. Izdvajamo sve što bi roditelji trebalo da urade kako bi sprečili nasilno ponašanje deteta.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nasilje je, nažalost, sastavni deo našeg sveta, naročito među decom. Ipak, u toj priči roditelji imaju veoma važnu ulogu - da spreče pojavu ovakvog ponašanja među decom. Oni imaju moć da podstiču pozitivne aspekte detetovog ponašanja i smanje količinu agresije. Dajući primer svojim ponašanjem, ali i putem razgovora i diskusije o lošem ponašanju, roditelj ima sposobnost da kod deteta stvori lepe, a iskoreni one loše i ružne navike, piše Yumama.

 

Izdvajamo nekoliko važnih saveta koji će roditeljima pomoći da nauče decu da ne treba da budu nasilna i da radije govore o svojim osećanjima.

 

Šta roditelji mogu da urade?

 

— Stvorite sa detetom odnos pun podrške i ljubavi. Na dnevnom nivou provodite vreme zajedno.

— Podstičite lepo ponašanje pohvalama.

— Jačajte detetovo samopouzdanje. Deca koja se osećaju dobro sama sa sobom lakše rešavaju problematične situacije u društvu.

— Postavite granice - nikada se ne tučemo niti vređamo rečima!

— Ne kažnjavajte dete batinama, već ih učite da loše ponašanje ima posledice.

— Dajte primer detetu - ne budite nasilni i budite strpljivi sa detetom. Naučite da kontrolišete sopstveni bes, a dete će upijati vaše ponašanje. Iskazujte osećanja rečima, i pokažite da je to najbolji način.

— U problemskoj situaciji budite smireni, uključite dete u diskusiju i radite zajedno kako biste rešili svaki konflikt. Kada sami ostanete smireni u napetoj situaciji i deca će naučiti da kontrolišu bes.

— Razgovarajte sa detetom i pokušajte da razumete osećanja. Kada roditelj sluša, dete će lakše kontrolisati svoje agresivno ponašanje.

— Ograničite detetu pristup nasilju putem medija. Objasnite da takve stvari koje vide imaju posledice i porazgovarajte o tome.

— Ako dete sluša o nasilju na televiziji, dozvolite mu da ispriča svoja osećanja na tu temu. Poslušajte njihove strahove, tugu ili zbunjenost.

— Razgovarajte o oružju kao nečemu opasnom i ne dozvolite detetu da dođe u posed istog.

— Naučite ih toleranciji. Nemojte diskriminisati ljude koji su drugačiji.

— Znajte gde vaše dete provodi vreme posle škole i pratite sa kim se druži.

— Čitajte sa svojim detetom.

— Identifikujte faktore rizika koji mogu dovesti do nasilnog ponašanja deteta.

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

 

 

makonda-tracker