Strog režim

Na koji način ostati DOSLEDAN roditelj iako SRCE govori suprotno!?

0
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Često razmišljate o tome da li ste dovoljno posvećeni, dosledni i autoritativni, kada je u pitanju roditeljstvo?

 

Ovakve misli su nalik na "mozaik", koji nas u spektru dilema mogu dovesti do preispitivanja sopstvenih mogućnosti. Sasvim je u redu želeti da se usavršavate na ovom polju, jer tom posvećenošću činite dobro kako deci tako i ličnom sazrevanju. Ali kako bismo ustanovili šta vas čini doslednim roditeljima, trebali bismo znati šta taj termin označava.

 

Poznato nam je da deca veoma često mogu usvajati modele ponašanja ukućana, koji neretko ne vode računa o sadržaju koji plasiraju pred mališanima. Samim tim ostajemo zetečeni kada dete već sa tri, četiri  godine, poseduje "manipulativnu moć", ubeđivanja roditelja da je upravo ono što zahteva, moguće i podobno. 

Video igrice, Youtube kanali, tableti, ignorisanje primarnih obaveza i nedovoljna socijalizacija, slika je realnosti današnjih naraštaja, koju pojedini roditelji ne vide. Pretpostavimo da im je tako lakše!

Ukoliko ne želite biti jedan od njih, pomno pratite situaciju. 

Donosimo vam nekoliko saveta, na koji način ostati dosledan roditelj, apritom ne ugroziti dečju individualnost.

 

1. Postavite granice na jasan i razumljiv način!

 

Izbegavajte prekorne rečenice poput "Ne smeš se igrati sa tim", "Odmah dolazi za sto", Ako ne učiniš kako je rečeno, nećeš dobro proći." Ovakvim pristupom, možete biti neproduktivni i deci naneti bezrazložan nemir i strah. Bazirajte se na pozitivne i blagonaklone savete.

 

2. Ne kršite uvedena pravila!

 

Skloni smo da u nekim situacijama budemo osetljivi i posebno senzibilni, te na prvu suzu i mio pogled deteta izgovaramo " Hajde neka, još ovaj put". Ne činite greške. Stisnite zube, ma koliko god da je teško. Ispoštujte principe kojima se vodite. Deca će vam biti zahvalna. 

 

3. Praktikujte nekoliko puta nedeljno porodično okupljanje!

 

U nedostatku vremena i užurbanog načina života, "savremeno roditeljstvo" često se svodi na nedeljni ručak, koji je šablonski rezervisan za porodična angažovanja. Potrudite se da sve slobodno vreme osluškujte dete, čak mu i neverbalnom komunikacijom ukazujte na model ponašanja, koji se treba negovati. Na rečenicu "ali to sam video u školi, televiziji, igraonici", strpljivo objasnite da se ne treba slepo voditi tuđim ponašanjem i nedostatkom osnovne kulture. 

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker