tradicija

Srpski običaji i verovanja na drugi dan Božića: Dan posvećen Bogomajci i pomirenju, uz posebnu molitvu za zdravlje i mir

0

Srpska pravoslavna crkva 8. januara, na drugi dan Božića, obeležava veliki praznik u čast Bogorodici

Drugi dan Božića, odnosno praznik poznat kao Sabor Presvete Bogorodice, posvećen je Bogomajci
Drugi dan Božića, odnosno praznik poznat kao Sabor Presvete Bogorodice, posvećen je Bogomajcifoto: Predrag Lukic/Shutterstock

Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju na drugi dan Božića praznik Sabor Presvete Bogorodice, kako bi se slavila Bogomajka.


Pošto ovaj dan sveštenstvo obeležava s narodom, praznik se naziva saborom i služi svečano i u Njenu čast, a prredstavlja i dan kada su mudraci sa Istoka stigli da se poklone Isusu Hristu.


Kako je strepeo da će biti svrgnut, car Irod je naredio ubistvo sve vitlejemske dece, pa je anđeo u ime Boga došao Josifu u san i rekao mu da se Marijom i Isusom pobegne u Misir. Kada su stigli u Nazaret, ispunile su se proročke reči "Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir".


Danas se u Kairu može vieti pećina u kojoj je navodno porodica tada živela, kao i drvo pod kojim je Bogorodica sedela odmarajući i držeći u naručju Hrista.

Srpska verovanja i običaji na drugi dan Božića


U srpskom narodu postoji tradicija da se na Sabor Presvete Bogorodice i drugi dan Božića posećuju kumovi i prijatelji i da se rado primaju gosti. Ovaj praznik smatra se danom za pomirenje i sabiranje dobrih dela, a naziva se još i Božji dan i Srednji dan, koji prate milosrđe i solidarnost.

 

Srpska pravoslavna crkva 8. januara, na drugi dan Božića, slavi Sabor Presvete Bogorodice
Srpska pravoslavna crkva 8. januara, na drugi dan Božića, slavi Sabor Presvete Bogorodicefoto: BSG_1974/Shutterstock

U prošlosti je postovalo verovanje da se na ovaj dan mora primiti svako ko dođe na prag, a prema tradiciji su se neveste na drugi dan Božića vraćale svojoj porodici i ostajale kod roditelja nekoliko dan.


U nekim delovima Srbije zadržao se običaj koleda, kada maskirani mladići obilaze kuće i pevaju koledarske pesme ne bi ili prizvali napredak i zdravlje. U nekim mestima opstao je običaj da mladi igraju kolo, dok se u nekima održavaju konjske trke i "vijaju" Božić.


Molitva na na drugi dan Božića


Na ovaj praznik izgovara se sledeća molitva, koja tokom cele godine donosi zdravlje i mir.

Tvojim rođenjem, Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Hoćemo li slaviti Božić 25. decembra?

 

makonda-tracker