slavimo radostan praznik

Kakvo BOŽJE OBEĆANJE kriju ove reči? Simbolika pozdrava "HRISTOS SE RODI" koju mnogi ne znaju

0

7. januara slavimo najradosniji hrišćanski praznik, Božić, a tog dana se pravoslavci pozdravljaju rečima "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi".

Božić je najradosniji hrišćanski praznik
Božić je najradosniji hrišćanski praznikfoto: Stefan Stojanović za Mondo

Svaki božićni susret obavezno se isprati rečima: "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi", ali mnogi ne znaju koja se simbolika zapravo krije iza ovih reči.

 

Kada opisuje Hristovo rođenje, jevanđelista Luka beleži anđeosku poruku pastirima: "Ne bojte se", reče im anđeo, "jer vam donosim radosnu vest koja će veoma obradovati sav narod: danas vam se u Davidovom gradu rodio Spasitelj – Hrist (Hristos) i Gospodin." (Luka 2,10-11)

 

Zbog čega Spasitelj, Hrist (Hristos) i Gospodin? Zbog čega je ovo radosna vest? Od pada prvog čoveka u greh (tj. neposlušnost Bogu), smrt i beznađe haraju našim svetom.

 

Ali, Bog je u Starom zavetu vernicima obećao da će bez obzira na ljudsku neposlušnost poslati Spasitelja, koji će ljude osloboditi robovanja grehu i smrti. Štaviše, ovaj Spasitelj biće sâm utelotvoreni Gospod Bog. Obećani Spasitelj čije su rođenje te večeri anđeli nagovestili bio je — Isus.

Isusovo ime u prevodu znači "Bog spasava". Hrist (Hristos) mu nije prezime već titula, i znači "pomazanik", što dolazi od starozavetnog običaja da se ljudi koji će učiniti nešto jako važno za narod, poput izraelskih kraljeva, simbolično pomažu uljem pred svoju misiju.

 

Badnjak, Badnje veče, Badnji dan, Božić
foto: Stefan Stojanović za Mondo

Isusova misija bila je da ljude uči o Božjem kraljevstvu, da čudotvornim izlečenjima i drugim čudima pokaže silu Božjeg kraljevstva, i da naposletku sebe na krstu preda kao žrtvu i primi pravednu kaznu svih grešnika – grešnika kao što smo svi mi. Platio je našu kaznu, a sam nije počinio nikakav greh dok je hodao prašnjavim stazama naše planete.

 

Badnjak, Badnje veče, Badnji dan, Božić
foto: Stefan Stojanović za Mondo

Ali, Isus nije ostao u grobu. Posle tri dana je vaskrsnuo i pobedio smrt – poslednjeg neprijatelja – da bi se potom vratio na nebo. To je radosna vest! Onima koji u Njega veruju, Biblija obećava isto takvo uskrsnuće pri njegovom budućem Drugom dolasku.

 

Reči koje su činile radosnu vest

 

Fraza "Hristos se rodi!", koju izgovaramo na Božić, zapravo je objava radosne vesti da je Spasitelj sveta rođen i da vera u Njegovo delo spasava one koji u Njega veruju.

 

Božić je najradosniji hrišćanski praznik
Božić je najradosniji hrišćanski praznikfoto: Lars Kastilan, Shutterstock

Biblija kaže: "Da, Bog je tako ljubio svet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ko god u njega veruje ne propadne, nego da ima život večni." (Jovan 3,16)


zena.blic, k1info

 

Bonus video

Badnjak u Zemunu

 

makonda-tracker