veliki dan za vernike

Za zdravlje, obilje i blagostanje porodice: Običaji na Svetu Petku i MOLITVA svetiteljki koja se smatra zaštitnicom žena

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. oktobra obeležavaju dan Prebodobne mati Paraskeve, koja je u narodu poznatija kao Sveta Petka.

Sveta petka smata se zaštitnicom žena
Sveta petka smata se zaštitnicom ženafoto: Bahadir Yeniceri/Shutterstock

Sveta Petka bila je hrišćanska svetitljka iz 11. veka, koja je rođena u malom selu na teritoriji današnjeg Istanbula.


Bila je poznata po svojoj religioznosti, a veći deo života je provela moeći se i služeći u raznim samostanima. Kao ljubazna dobročiniteljka, bila je izuzetno cenjena među ostalim vernicima, a i danas je poštuju hrišćani, naročito pravoslavci.


Ovoj svetiteljki se pripisuju mnoga čuda nakon njene smrti, a obično se Sv. Petka smatra zaštitnicom žena i bolesnih i vezuje za očuvanje zdravlja i isceljenje.

 

Sveta Petka u srpskim verovanjima i običajima


Obično se Sv. Petka obeležava petkom, u drugoj polovini oktobra, a njena ikona često se nalazi u domovima pravoslavnih vernika.


U zavisnosti od lokalnih tradicija i običaja, na nekim mestima se obavezno posti na dan Svete Petke, a post može biti lagani, polustrogi ili strog, dok neki vernici jedu mrsnu hranu.

 

Sveta petka smata se zaštitnicom žena
Sveta petka smata se zaštitnicom ženafoto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Obeležavanje ovog praznika je izuzetno značajno za hrišćane i ima niz posebnih običaja i obreda, koji se uglavnom razlikuju u zavisnosti od sredine.

 

  • Liturgija: Proslava dana Sv. Petke počinje odlaskom u crkvu, gde se odvija liturgija posvećena svetiteljki, a vernici se tokom nje mole i pričešćuju.
  • Osveštavanje kolača: U crkvi se, takođe, osveštava "koljivo", kolač napravljen od pšenice i meda, koji simbolizuje obilje i blagoslov.
  • Molitva: Vernici na ovaj praznik uglavnom odlaze u crkvu kako bi se pomolili za zdravlje i zapalili sveću pored ikone Svete Petke.
  • Blagosiljanje hrane: Porodica okuplja kod kuće i zajedno blagosilja hranu, obično uz sečenje kolača i služenje hrane i pića.
  • Darivanje i čestitanje: Kao i u slučaju ostalih praznika, darivanje je važan običan u srpskom narodu i na dan Svete Petke, pa se spremaju pokloni za najmlađe i za domaćine slave.
  • Milostinja: Kako je ova svetiteljka bila poznata po dobročinstvu, mnogi vernici na njen dan obavezno daju pomoć siromašnima i bolesnima.

 

Molitva Svetoj Petki

 

Jedna od najpoznatijih molitvi ovoj svetiteljki glasi:

Bože svemogući i milosrdni, ti si svojom providnošću izabrao svetu Sveticu tvoju, blaženu Paraskevu, da bude svetionik tvoga neizmernog milosrđa i beskonačne ljubavi prema ljudima. Molimo te, neka nas ona uvede na put spasenja i pravde.

 

Daj nam, Gospode, da sledimo njen sveti primer, da volimo i služimo bližnjima i da uvek bude prisutna tvoja blagodat u našim srcima.


Molimo te, Sveta Paraskevo, zaštiti nas svojim molitvama i pokroviteljstvom. Pomozi nam u našim potrebama (ovde možete izreći svoje posebne molitve i potrebe). Neka tvoj sveti primer bude svetionik našeg života i neka nas tvoje blagoslove prate u svim danima našeg života.


Hristos se rodi i venčava! Srećna krsna slava!"

BONUS VIDEO

Svečana premijera filma "Sveta Petka, krst u pustinji"

 

makonda-tracker