pravila

Plakanje je STROGO ZABRANJENO, a evo šta treba jesti: Običaji i verovanja u srpskom narodu na PREOBRAŽENJE GOSPODNJE

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. avgusta po gregorijanskom kalendaru (6. avgusta po julijanskom) proslavljaju Preobraženje Gospodnje, jedan od 12 velikih Isusovih praznika

Mozaik Preobraženja Gospodnjeg u ruskoj pravoslavnoj crkvi u Viborgu
Mozaik Preobraženja Gospodnjeg u ruskoj pravoslavnoj crkvi u Viborgufoto: Anna Krivitskaya/Shutterstock

Preobraženje Gospodnje spada u nepokretne praznike i uvek se slavi 19. avgusta, a ove godine će se to dogoditi u subotu.


Po Mateju, Isus Hrist je u trećoj godini svog propovedanja poveo apostole Jakova, Jovana i Petra do planine Tavor, gde se u toku noći preobrazio i pred njima postao kao svetlost.

 

Iste noći su se, prema verovanju, apostolima prikazali i proroci Ilija i Mojsije, a začuli su i Božiji glas, koji im je poručio da ne gube veru u Njegovog sina i njega.

 

  • Preobraženje Gospodnje kod pravoslavnih vernika

Običaji i verovanja


Ovaj praznik jedan je od najvažnijih crkvenih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i obeležava se kao jedan od 12 velikih Gospodnjih praznika.


On se slavi kao dan kada se Hristova božanska priroda postala vidljiva, a u narodu se obično kaže da se na Preobraženje Gospodnje "preobražava list u gori, kamen u vodi" – odnosno, vreme se menja i približava se jesen.

 

Raspeće Isusa Hrista
Raspeće Isusa Hristafoto: Bill Perry/Shutterstock

Veruje se da od ovog praznika više nema velikih letnjih vrućina, a u prošlosti je to bio i poslednji dan tokom leta u kom su se ljudi kupali u rekama.


Prema starom verovanju u srpskom narodu, na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.


Narodno je verovanje i da "ne valja" da neko plače na praznik Hristovog preobraženja jer će ostati uplakan cele godine, kao i da se ne ide u kafanu kako to ne bi prešlo u naviku.


Običaji su u prošlosti nalagali i da se ne spava preko dana na ovaj praznik jer se verovalo da će se onaj koji se uspava preobraziti i biti pospan tokom cele godine.


Na Preobraženje se posti, a u prošlosti je postojalo pravilo da i oni koji inače konzumiraju mrsnu hranu tokom Gospojinskog posta na ovaj dan to nikako ne čine, te se jedu samo hleb i voće, obično grožđe.

 

 

BONUS VIDEO

Čudo u razrušenoj crkvi u Marijupolju na praznik

 

makonda-tracker