od 14. avgusta

Najkraći je, ali STROG, a za ŽENE je ovo posebno važno: Počinje GOSPOJINSKI POST, a ova pravila ne smeju se kršiti

0

Gospojinski post obeležiće dva velika praznika, Preobraženje i Veliku Gospojinu, pa se moramo pridržavati strogih pravila

14. avgusta počinje gospojinski, odnosno velikogospojinski post
14. avgusta počinje gospojinski, odnosno velikogospojinski postfoto: Predrag Lukic/Shutterstock

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina. 

 

Ovaj veliki praznik se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i dece, te tada žene treba da se pričeste.

 

Ovog ponedeljka počinje Gospojinski, odnosno Velikogospojinski post, koji će obeležiti dva velika praznika, Preobraženje Gospodnje i Veliku Gospojinu. Oba praznika su obeležena crvenim slovom u kalendaru.

 

Ovaj post traje 14 dana, a posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

 

Iako je najkraći, Gospojinski post jeste stroži od Božićnog i Apostolskog, pa pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Vaskršnji. Post ima telesnu i duhovnu stranu; telesni je uzdržavanje od jela životinjskog porekla, a duhovni je odricanje od grešnih i zlih misli, dela i želja.

 

ovaj post je najkraći, ali je strog i poštuje se isto kao i vaskršnji
ovaj post je najkraći, ali je strog i poštuje se isto kao i vaskršnjifoto: Julia Zavalishina/Shutterstock

Gost "Pulsa Srbije" koji je obrazložio kako se treba hraniti tokom pomenutog posta je Tomislav Krčmar, sveštenik pri Hramu Svetog Marka u Beogradu.

 

— Gospojinski post jeste kratak, počinje 14. avgusta. Taj post je drugi što se tiče strogoće, a ispred njega je Vaskršnji post. Pravilo bi bilo da se posti radnim danima, od ponedeljka do petka, na vodi, a vikend na ulju. Na sam dan Preobraženja da se posti na ribi, i da se uzme vino. Svaki vernik sa svojim sveštenikom bi trebalo da razgovara o tom postu kako bi mu sveštenik dao razrešenje oko ovako strogog posta. Posebno zbog zdravstvenog i drugih razloga, ukoliko neko ne može da izdrži — objasnio je sveštenik.

 

tokom gospojinskog posta se radnim danima posti na vodi, a vikendom na ulju
tokom gospojinskog posta se radnim danima posti na vodi, a vikendom na uljufoto: Shutterstock / Klavdiia Arziukova

Gospojinski post se prvi put spominje u spisima Teodora Studita 826 godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166, u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla I Komnina.

 

Bonus video

Sveštenik o postu: "Ovo je drugi najstroži post"

 

makonda-tracker