običaji

Slavimo Svetog Pantelejmona - brata Svetog Ilije: DVE STVARI valja uraditi za SREĆU, a evo šta je najstrože ZABRANJENO

0

Iako nije crveno slovo u kalendaru, mnogi vernici ga praznuju kao da jeste 

Običaji na svetog Pantelejmona
Običaji na svetog Pantelejmonafoto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 9. avgusta proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija.

 

Sveti velikomučenik Pantelejmon (na grčkom znači pun samilosti, sveosećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmir u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke.

 

Još kao mladić izučio je lekarske nauke. Imao je velike isceliteljske moci. Uspeo je da izleči jednog slepca, kojeg su lekari uzalud lečili. Lekari su ga optužili caru Maksimilijanu, pred kojim se on izjasnio hrišćaninom, te bio osuđen na smrt.

 

 

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

 

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

 

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim. 

 

Takođe, prema predanju, sreća će pratiti i putnike koji polaze na put.

Sveti Pantelija je, veruje narod, brat Svetog Ilije, čiji je praznik proslavljen nedelju dana ranije, a slave ga i kao krsnu slavu.

 

Sveti Pantelejmon običaji
Sveti Pantelejmon običajifoto: GEORGE STAMATIS/Shutterstock

 

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

 

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

 

Spada u ognjene svece, kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija. Zato, na današnji dan nije dobro raditi u poljima, oko klasja…

 

Bonus video:

 

U videu pogledajte šta Suzana Petričević poručuje ženama:

 

makonda-tracker