jeste li znali?

Žene vekovima održavaju ritual za ISPUNJENJE ŽELJA: Verovanja i običaji na Blagu Mariju jednu stvar najstrože zabranjuju

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 4. avgusta po gregorijanskom (22. jula po starojulinanskom) kalendaru obeležavaju praznik Blaga ili Blažena Marija. Ova svetiteljka veoma je cenjena u srpskom narodu, a za njen praznik se vezuju mnogi običaji.

Blaga Marija je jedna od najcenjenijih svetiteljki među Srbima
Blaga Marija je jedna od najcenjenijih svetiteljki među Srbimafoto: Shutterstock / Julia Zavalishina
  • Ko je bila Marija Magdalena (Blaga Marija)?


Marija Magdalena ili Blaga Marija bila je rodom iz današnje Sirije i grada Magdale.


Po imenu je u svim kanonskim jevanđeljima pomenuta 12 puta, a svedočila je i Hristovom Raspeću i njegovom vaskrsenju.


Prema predanju, u pitanju je žena koju je Isus spasao od "sedam zlih duhova", posle čega je postala njegova učenica i pratila ga dok je propovedao.

 

Jevanđelje po Luki opisuje je kao jednu od žena koje su uvek bile sa Sinom Božijim i da je pomagala "vlastitim dobrima", a veruje se da je u pitanju bio njen materijalni imetak.

 

I kasniji gnostički spisi Mariju Magdalenu predstavljaju kao jednu od centralnih biblijskih figura.


Ona se, inače, pominje u svim jevanđeljima, a kasniji spisi govore o njenom posebnom odnosu sa Isusom i nazivaju je njegovom omiljenom učenicom i "onom koju je ljubio u usta".

 

Ikona Marije Magdalene u crkvi u Odesi
Ikona Marije Magdalene u crkvi u Odesifoto: hramikona/Shutterstock

Tek od šestog veka, odnosno od 591. godine papa Grgur I izgradio je kult kojim ju je prozvao grešnicom, tako što je spojio u jednu osobu Mariju Magdalenu, Mariju iz Betanije i jednu neimenovanu ženu koja je Hristu prala noge.


Posle Isusovog stradanja , Marija i sama postaje propovednica, pa putuje u Rim kako bi caru Tiberiju crvenim jajetom objasnila priču o Vaskrsenju Isusovom. Tada je optužila prokuratora Judeje Pontija Pilata jer je na smrt osudio nevinog čoveka, posle čega je ovaj prognan.


Kako piše u jevanđeljima, Gospod joj se javio dvaput posle vaskrsenja.
Nakon Rima, Marija se uputila u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova, gde je potom i preminula.

 

  • Verovanja i običaji na Blagu Mariju


Marija Magdalena ili Blaga Marija veoma je poštovana među srpskim pravoslavnim vernicima, koji je često nazivaju i sestrom Svetog Ilije Gromovnika. Zbog toga postoji verovanje da su na dan kada se slavi ova svetiteljka moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad, jer "brat i sestra razgovaraju".

Zanimljivo je da Blaga Marija nije u crkvenom kalendaru obeležena "crvenim slovom", ali se veruje da na taj dan ne treba raditi ni u polju ni u kući. To je dan kada domaćinstvo odmara, kao i na Ognjenu Mariju i Svetu Petku.


Naročito je u srpskom narodu poštuju žene, koje je smatraju svojom zaštitnicom, a jedan od tzv. "nepokretnih" praznika. Jedan od starijih običaja je da se na Blagu Mariju žena pomoli i pokraj zapaljene sveće u crkvi poželi želju, koju će svetiteljka uslišiti.


Posebno se veruje da njenu zaštitu uživaju poštene žene koje žive "bogougodno".


Ponegde se ona naziva i "mirnosnom" , a postoji i čuvena narodna pesma:

Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija…

 

BONUS VIDEO Zašto tokom praznika jedemo više nego što zarađujemo?

 

makonda-tracker