veliki svetac

Jedan posao je STROGO ZABRANJEN, a nešto valja da započnete: Običaji i verovanja na Svetog Panteliju koje Srbi neguju

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 9. avgusta po gregorijanskom kalendaru obeležavaju Svetog Pantelejmona koji je u srpskom narodu poznatiji kao Sveti Pantelija

krst, simbol hrišćanstva, za koje je stradao sveti pantelija
krst, simbol hrišćanstva, za koje je stradao sveti pantelijafoto: PUWADON SANG, Shutterstock

Sveti Pantelejmon ili Sveti Pantelija proslavlja se sedam dana nakon Svetog Ilije, a ovim praznimom slavi se svetac koji je živeo u Nikomidiji u današnjem Izmitu u Turskoj.


Rođen je u porodici neznabošca Evstorgija i majke hrišćanke Evule, a njegovo ime Panteleon, koje je dobio na rođenju, znači "lav u svemu", dok kasnije Pantelejmon ima suprotno značenje.


Nakon što je izučavao svetovne nauke, počeo je da uči lekarske od Evrosina i postao njegov pomoćnik, nakon čega je prešao u hrišćanstvo.

 

Širio je glas o novoj religiji i trudio se da pomaže ljudima, na prvom mestu kao lekar, a prema predanju jednog slepog čoveka je izlečio imenom Hristovim. Nakon što su ostlai lekari čuli za to, tužili su ga caru Maksimilijanu, a Pantelejmon se pred njim izjasnio kao hrišćanin i potom izlečio jednog oguzetof čoveka.


Potom je mučen, ali mu se Bog javljao i isceljivao ga svaki put, pa je, prema legendi, o njegov vrat polomljen mač dželata. Pogubljen je tek nakon što je završio molitvu Gospodu i sam rekao da ga poseku.


Smatra se zaštitnikom medicine i farmacije.

 

Ikona Svetog Pantelejmona u grčkoj pravoslavnoj crkvi
Ikona Svetog Pantelejmona u grčkoj pravoslavnoj crkvifoto: GEORGE STAMATIS/Shutterstock
  • Sveti Pantelija – običaji i verovanja u srpskom narodu


Srbi imaju dugu tradiciju slavljenja Svetog Pantelejmona, a smatraju ga bratom Svetog Ilije.


Veruje se da je dan Svetog Pantelije dobar za započinjanje novog posla jer ovaj svetac blagosilja svaki rad, kao i putovanje.


Ovaj praznik se obeležava i kao krsna slava u manjem broju porodica u našoj zemlji, a veruje da bi ljudi koji se u crkvi sretnu noseći slavski kolač, čak i ako se ne poznaju, trebalo da se izljube i čestitaju slavu jer su verovatno dalji rod.


Kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija, Sveti Pantelija spada u tzv. ognjene svece, pa običaji nalažu da se na ovaj praznik ne radi u polju i oko klasja. Poznata je izreka da "gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpiruje Sveti Pantelija".


Mošti Svetog Pantelejmona smatraju se čudotvornima i njihovi delovi se nalaze u više pravoslavnih crkava, dok je glava sveca u svetogorskom ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, a deo moštiju u srpskom Hilandaru.

 

 

BONUS VIDEO Šta je to crkvena tarifa?

 

makonda-tracker