ne zaboravite

Nje se boje i VERNICI I NEVERNICI: Ove običaje na Ognjenu Mariju morate ispoštovati, jer ova svetiteljka GREH NE PRAŠTA

0

Jedan od najvećih praznika slavi se 30. jula, a ovo su običaji koje treba ispoštovati 

foto: Shutterstock / hramikona
foto: Shutterstock / hramikona

Srpska pravoslavna crkva 30. jula obeležava veliki praznik - Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjenu Mariju.

 

Ovaj praznik obeležava se crnim slovom, ali je u narodu njen dan poznat po tome što se ništa ne radi. Hrišćani ga praznuju i poštuju kao dan na koji se odmara.

 

Narod veruje da je Ognjena Marija u stanju da kazni gromom sve one koji ovaj dan rade i ne posvećuju se molitvi. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

 

 

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena.

 

Narodno predanje pamti mnoge nesrećne slučajeve koji su se dogodili na današnji dan, kada su se plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u "velikim vodama". I pored letnje žege, osveženje u bazenima, rekama i drugim većim vodama treba ostaviti za sutrašnji dan.

 

Ovo su praznici koje  treba ispoštovati na Ognjenu Mariju
Ovo su praznici koje treba ispoštovati na Ognjenu Mariju foto: Shutterstock / SKORIKOVA TATIANA

 

Narodna izreka kaže - ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u letinu. Obeležava se i kao krsna slava. Na ovaj dan se ne radi, ni u polju ni u kući, pogotovo žene.

 

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

 

U nekim delovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

 

Zašto tokom praznika trošimo više novca nego što zarađujemo pogledajte u videu koji sledi:

 

Bonus video:

 

 

makonda-tracker