običaji i verovanja

Pomaže bolesnima i siromašnima: Evo šta ne smete da radite na SVETU PETKU TRNOVU da vam ne bi trnule ruke cele godine

1

Ovim praznikom se završava ciklus zaštitnica žena

Sveta Petka Trnova
Sveta Petka Trnovafoto: Shutterstock/hramikona

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra 8. avgusta obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, koje je u narodu poznata kao Petka Trnova.

 

Ovim praznikom se završava ciklus ženskih praznika, budući da je nakon Ognjene i Blage Marije, Trnova Petka još jedna zaštitnica žena koja se praznuje tokom leta.

 

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji.

 

Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo.

 

Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.


Njene mošti čuvaju se u Istanbulu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

 

Ovaj praznik se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo.

 

U narodu se veruje da je Sveta Petka Trnova zaštitnica žena, kao i da pomaže siromašnima i bolesnima, pa se mnogi mole za ozdravljenje nad njenim moštima, za koje se veruje da imaju isceliteljske moći.

 

Postoji mnogo verovanja i običaja na ovaj praznik, ali najvažniji je da se izbegavaju svi teži poslovi, kao u njivi tako i u kući.

 

Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.


Postoji i stari običaj da mlade devojke na ovaj dan beru cveće i njime ukrase dom kako bi prizvali mir i blagostanje, dok se devojčicama oblače posebne haljine ne bi li ih uvek pratila radost.

 

BONUS VIDEO

 

Ovo su najčudniji pogrebni običaji u Srbiji KADA NEKO MLAD UMRE ONDA JE SVE DRUGAČIJE!

 

 

 

makonda-tracker