običaji

Obavezno uoči Petrovdana izvedite ovaj OBIČAJ: Veruje se da će vam ova biljka pokazati BITNU STVAR

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju sutra veliki praznik Petrovdan, veče pred ovaj praznik obeležava se poseban običaj.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

 

Običaj kaže da uoči Petrovdana najstariji ukućanin treba da ubere po jedan cvet petrovca za svakog člana porodice odnosno člana domaćinstva. Tako namenjene cvetove zatim pobija u zemlju kako ih niko ne bi video ni dirao. A sutradan, u ranim jutarnjim satima, treba da pogleda cvetove čiji položaj će mnogo reći o zdravlju onog kome je namenjen.

 

Cvet koji stoji pravo, prema ovom običaju, otkriva da će ukućanin biti zdrav. Ukoliko je klonuo, član domaćinstva će biti bolešljiv, a ako je uvenuo, zdravlje će možda biti ozbiljnije ugroženo.

 

Petrovac, Biljka
foto: Shutterstock/VH-studio

 

Pred Petrovdan u pojedinim krajevima Srbije primenjuje se i običaj paljenja lila, odnosno velikih vatri, najčešće od sušenih kora divlje trešnje ili breze.

 

To rade obično najmlađi, u društvu odraslih, a zarad dobrog zdravlja stoke i blagostanja u domaćinstvu, pa zatim krenu po domaćinskim kućama, u šali preteći da će zapaliti staje i košnice ako ne dobiju poneki dar. Od domaćica uglavnom dobijaju poslastice.

 

 

makonda-tracker