pravoslavlje

Na današnji dan se TRADICIONALNO JEDE jedna namirnica: Koju hranu bi obavezno trebalo da spremamo na Ognjenu Mariju?

0

Slavimo veliki praznik Ognjenu Mariju i na ovaj dan, po tradiciji, treba da jedemo jednu namirnicu.

ognjena marija je praznik koji svaka žena treba da poštuje
ognjena marija je praznik koji svaka žena treba da poštujefoto: Vadiar/Shutterstock

Danas, 30. jula, srpska pravoslavna crkva obeležava veliki praznik, Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija.

 

Ovo je veliki i važan praznik, na koji moramo poštovati običaje jer se veruje da ova svetiteljka ne prašta i "kažnjava" gromom sve one koji ovaj dan rade i ne posvećuju se molitvi.

 

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

 

 

Sveti Prokopije (21. jul), Ognjena Marija (30. jul), Sveti Ilija Gromovnik (2. avgust), Trnova Petka (8. avgust) i Sveti Pantelejmon (9. avgust) svetitelji su za koje se smatra da, ako to žele, a dovoljno im se moli, mogu da zaštite useve od elementarnih nepogoda. Nama to danas možda deluje pomalo bajkovito, jer ne zavisimo neposredno od hrane koju sami proizvodimo, ali u prošlosti su letnje oluje u trenutku umele da satru ukupan trud ratara, što je u praksi značilo dugu, gladnu godinu – rekla je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, piše Blic žena.

 

Kao podsetnik na vreme u kom su ljudi molili Svetog Iliju da sačuva život, ostala je tradicija da se jedu jela posvećena pšenici. Stoga danas porodicu obradujte nekim jelom od pšenice.

 

na ognjenu mariju pojedite pšenicu
na ognjenu mariju pojedite pšenicufoto: Pimonpim T/Shutterstock

 

  • Niskokalorična salata od pšenice

 

300 g pšenice

1,5 šolja seckanog peršuna

1/2 šolje seckanih listova nane

1 glavica luka isečena na kolutove

1 paradajz

nekoliko listova zelene salate

1/4 šolje limunovog sok

1/4 šolje maslinovog ulja

1/2 kašičice soli

biber.

 

Skuvanu i prohlađenu pšenicu izmešajte sa ostalim sastojcima i pred vama je zdrava i hranljiva salata, uz to idealna i za dane posta.

 

dodajte jabuku pšenici i zasladite se ukusnim desertom
dodajte jabuku pšenici i zasladite se ukusnim desertomfoto: yingko/Shutterstock
  • Jabuka i pšenica

 

Pšenicu skuvajte, ocedite, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i naseckanu kiselu jabuku. Ostavite da se ohladi u frižideru, pa služite i sladite se.

 

BONUS VIDEO

Čudo na praznik:

 

makonda-tracker