obavezno probajte

Kako odabrati NAJSVEŽIJA JAJA? Ovaj test traje 1 sekund i pomoći će vam da se bezbrižno služite za Uskrs

0

Kada birate jaja koja ćete ukrasiti za Uskrs, ne uzimajte prestara, a da biste bili sigurni koliko su sveža probajte ovaj test

Pre farbanja jaja proverite koliko su sveža
Pre farbanja jaja proverite koliko su svežafoto: Shutterstock, Stefan foto video

Od pre nekoliko godina, jaja koja se prodaju u Srbiji imaju nove oznake, zahvaljujući kojuima vidmo iz kakvog uzgoja dolaze.


U pitanju su sledeće oznake:

 

  • 0 za organska jaja
  • 1 za jaja iz slobodnog uzgoja
  • 2 jaja podnog uzgoja
  • 3 kavezna jaja


One se nalaze i na pakovanju i na svakom pojedinačnom jajetu, a važnoj e znati da jaja čuvana u frižideru mogu da potraju 3-4 nedelje.


Međutim, kako znati koja jaja su najsvežija i koja odabrati za bojenje i ukrašavanje za Uskrs? Ipak su u pitanju jaja koja će vam danima stajati u korpama, a potom i u frižideru i koja nećete pojesti već prvog dana, zbog čega bi bilo dobro da su svežija.


Test za utvrđivanje svežine jajeta


Postoji jednostavan način da otkrijemo koje je jaje najsvežije, a on se izvodi vrlo brzo – za svako jaje vam treba tek sekund!

 

Uskršnja jaja
Uskršnja jajafoto: Eva Pruchova, Shutterstock

U providnu i malo dublju posudu sipajte hladnu vodu, a potom ubacite jaje. Pogledajte zatim hoće li ono pasti na dno posude ili će isplivati na vrh. 

 

  • Ako je jaje horizontalno položeno po dnu, staro je 1-3 dana, odnosno sveže je.
  • Ako je njegov donji deo blago izdignut, dok je vrh jajeta položen na dnu, staro je od četiri do šest dana. Ako je donji deo još podignutiji, jaje je staro 7-9 dana.
  • Jaje koje pluta u sredini staro je između 10 i 18 dana, a ono kojem donji deo pluta iznad površine vode staro je više od 19 dana.

 

Test za utvrđivanje svežine jajeta: Ubacite jaje u posudu napunjenu vodom
Test za utvrđivanje svežine jajeta: Ubacite jaje u posudu napunjenu vodomfoto: grayjay, Shutterstock, Glossy

Imajte na umu da jaja ne treba držati u vratima, kako to često činimo, jer se brže kvare zbog stalnog otvaranja vrata i izlaganja promenama temperature. Umesto toga, bolje je čuvati ih u kutiji u uglu srednje pregrade.

 

 

makonda-tracker