pazite

Ako ne pripazite, napravićete sebi problem: Evo koliko jaja mogu stajati nakon USKRSA

0

Stručnjaci su istakli da je taj rok manji nego što ste mislili. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako su mnogi mislili da kuvana jaja imaju duži rok trajanja nego sveža, prevarili ste se. Stručnjaci upozoravaju na to da ipak termički obrađena jaja mogu se pre "pokvariti" nego sveža, te ih je zato potrebno držati u frižideru, a ne u korpi na stolu. 

 

Kod nas se često praktikuje da nakon bojenja i kuvanja jaja iste držimo na toplim mestima, pa najčesće se to dešava da ona dugo krase našu trpezu i poslužuju nakon Uskrsa, ali to ne treba da bude tako. Najbolje ih je nakon kuvanja držati u frižideru. 

 

1 / 3 Foto: Nelli Kovalchuk / Shutterstock

 

Tokom kuvanja sa jajeta se skida zašitni sloj se skida sa jajeta, pa onda ono ostaje "ranjivo" te je izložena bakterijama. 

 

Zato jaje ne treba ostavljati duže od 2 sata na sobnoj temperaturi, jer ono postaje podložno tlo za razmnožavanje bakterija.

 

 

U američkim bolnicama se svake godine pojavi veliki broj pacijenata sa  simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želudca". Simptomi koji se javljaju su nadutosti, promena u probavi, mučnina, povraćanje, dijareja...

 

Tako da ako jaja ne držite u fižideru, potrebno ih je što pre pojesti, međutim kako ih držite u hladnom, ona mogu stajati i do 6 dana.

 

 

 

makonda-tracker