kao nekada

Najlepši starinski način farbanja jaja: Baka deli savete kako da vam jaja budu PRELEPA bez hemikalija i veštačkih boja

0

Kako se približava Uskrs, tako i domaćice počinju da smišljaju ideje za šaranje i farbanje jaja 

foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Pre 30, 40, 50 godina naše bake su znale da naprave prava umetnička dela od jaja i to isključivo pomoću materijala koje su imale u kući i dvorištu.

 

Uoči Uskrsa deca bi se okupila oko porodične trpeze koje bi postajale mesto gde doslovno nastaje magija. Mališani bi iz dvorišta donosili razne biljke, a domaćice bi kuvale domaća jaja, koja bi posle svi zajedno ukrašavali.

 

Ukoliko i vi želite da svojoj deci priuštite to zadovoljstvo da učestvuju u farbanju jaja sa vama, a da pri tom ta jaja ne budu prepuna hemikalija i štetnih materija ovo je pravo mesto za vas.

 

 

Jedna baka podelila je sa nama trik da vam jaja budu zdrava i način na koji možete da ih išarate tako da vudu neodoljiva.

 

Farbanje lukovinom

 

Najukusnija i najzdravija su uskršnja jaja bojena u ljusci od luka. Izdvojili smo za vas stari način farbanja u lukovini i otkrili trikove baka kako da se jaja lepo oboje i ne popucaju prilikom kuvanja.

 

Potrebno je:

 

- ljuske crnog luka

- 10 jaja

- kašičica soli

- kašika jabukovog sirćeta

 

Kako da ofarbate jaja uz pomoć ljuski od luka?
Kako da ofarbate jaja uz pomoć ljuski od luka?foto: Shutterstock / Rainbow008

 

Priprema:

 

Jaja izvaditi iz frižidera dva sata pre bojenja. U staru šerpu staviti pola lukovine, složiti na nju jaja, a zatim ih sa svih strana prekriti ostatkom ljuski. Jaja moraju biti dobro "ušuškana" jer ne smeju da se kotrljaju po šerpi kako ne bi pukla.

 

Sipati vode toliko da jaja budu potpuno potopljena, staviti na šporet. Sipati kašičicu soli. Kada vodi provri, kuvati jaja na laganoj vatri oko 15 minuta. Na sredini kuvanja sipati i kašiku sirćeta.

 

 

Nakon desetak minuta jaja izvadite i ostavite da se prohlade, a onda premažite uljem. Ako želite išarana jaja, uberite biljke, uzmite unihop čarapu, pa pre nego što jaja stavite u lukovinu, ukrasite ih.

 

To ćete uraditi tako što cvetić stavite na jaje, a zatim ga pričvrstite čarapom. Uvijete jaje, zaveđete s obe strane koncem i ređate tako dalje dokle god imate jaja. Potom ih spuštete u lukovinu i kuvate. 

 

 

makonda-tracker