Evo u čemu grešite pri kuvanju i bojenju uskršnjih jaja, pa na kraju niste zadovoljni dobijenim
I pored sveg truda i ljubavi koje uložimo u kuvanje i ukrašavanje uskršnjih jaja, neretko se dogodi da sve završimo razočarani.
Jaja pucaju, boja ne bude jednaka po celoj površini ljuske, loše se prima, ništa ne izgleda onako kako ste zamislili...
Gde grešite?
Ovo su stvari u kojima najčešće umemo da napravimo grešku u koracima.
- Stavljate jaja u ključalu vodu
Ako ubacite hladno jaje u vruću vodu, gotovo je izvesno da će ljuska pući i da ćete imati manje jaja nego što ste planirali!
Ukoliko je u pitanju manja pukotina, možda možete da zamaskirate to pri dekoraciji, ali u slučaju većih obično moramo da bacimo jaje.
- Stavljate jaja u prenatpanu šerpu
Ukoliko se u šerpi nalazi previše jaja, koliko god vode sipali, ona mogu da se sudaraju tokom kuvanja i, samim tim, dolazi do napuknuća ljuske.
- Koristite sveža jaja
Pošto se uskršnja jaja obično tvrdo kuvaju i boje, najbolje je koristiti starija. Sveža jaja se teško ljušte posle farbanja, što može da bude prilično naporno.
Kupite jaja najmanje nedelju dana pre farbanja i čuvajte ih u kutiji u frižideru.
- Ne perete jaja
Pre nego što prionete na posao ukrašavanja jaja, obavezno ih operite razblaženom tečnošću za posuđe, prebrišite tuferom umočenim u sirće ili s vrlo malo sode bikarbone. Tako ćete ukloniti sve ostatke, prljavštinu, masnoću, tragove perja, a površina ljuske biće sasvim glatka i spremna da primi boju.
- Upotrebljavate tamna jaja
Svetlija jaja lakše prihvataju boju za farbanje nego tamnija, a ako ste kupili tamna obavezno ih kuvajte u vodi sa više sirćeta (bar dve čaše).