tradicija

Počeo je BOŽIĆNI post koji traje 40 dana: Donosimo vam običaje i jelovnik koji treba poštovati, savetuje sveštenstvo

0

Prema rečima Svetog Jovana Zatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Danas, 28. novembra počeo je Božićni post i traje tačno do Božića, a vernici koji poštuju običaje i tradiciju trebalo bi da se pridržavaju pojedinih pravila, a nakon toga se i pričešćuje

 

Tokom posta treba opraštati, biti otvorenog srca, savetuje sveštenstvo. Po davno ustaljenim običajima ne jede se meso, takozvani "beli mrs" i jaja. Prženje na ulju dozvoljeno je svim danima sem srede i petka, kada se posti na vodi. To važi i za konzumiranje vina i ostalih pića.

 

Na Vavedenje Presvete Bogorodice i svake subote i nedelje treba jesti ribu, sem poslednja nedelje Božićnog posta kada su običaju malo drugačiji, te se posti na vodi, bez ribe, a to važi i za Badnji dan.

 

Prema pravilima rečima Svetog Jovana Zatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

 

— Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? — bile su reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

 

Vernici, Post, Crkva
foto: Profimedia

Hrana bogata vitaminima koju bi trebalo konzumirati tokom posta, prenosi Rts.

 

Slatka paprika je izvor 4 od 14 esencijalnih vitamina. Tu se misli na vitamine A i C, beta-karoten i likopen.

 

Orasi su izvor 4 od 14 esencijalnih vitamina.

 

Pečurke su izvor 4 od 14 esencijalnih vitamina: B2, B3, B5 i D. Gljive su veoma hranljive, a imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i kalorija.

 

Brokoli je dobar izvor 6 od 14 neophodnih vitamina. Tu spadaju vitamini A, B9, C, E, K i beta karoten.

 

Riba je dobar izvor 9 od 14 neophodnih vitamina. Ovo uključuje vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D i E. Tuna i pastrmka pružaju najviše vitamina, ali obavezno uzimajte široku lepezu ribe za zdravu ishranu.

 

Tamna zelena lišća su dobar izvor 8 od 14 esencijalnih vitamina. Oni uključuju vitamine A, B2, B3, B6, B9, C, E, K i Beta-karoten. Najbolji izvori su spanać i kelj.

 

 

 

makonda-tracker