niste znali

Najbizarniji običaji za USKRS: Da li ste čuli za omlet od 4.000 jaja i rešavanje MISTERIOZNIH ubistava?

0

Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik, a znamo da su običaji uvek različiti od mesta do mesta.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Uskrs sa sobom donosi i svoje običaje, a onaj kom se posebno raduju deca jeste kucanje jajima.

 

Kažu da za Uskrs treba ustati rano i nikako ne odlaziti na spavanje pre ponoći jer bi to značilo da će osoba biti pospana cele godine.

 

Rano ujutru ljudi su odlazili u crkve na jutrenje; u Rusiji je bio običaj da ako se neko uspava i ne dođe na jutrenje u crkvu idu po njega, polivaju ga vodom, ili ga bacaju u reku. U 17. veku, Sinod Ruske crkve je posebnim ukazom zabranio provođenje ovog običaja, koji je dovodio i do smrtnih stradanja ljudi.

 

Za ovaj dan se mese posebni hlebovi, negde sa umetnutim celim jajetom, koje se posle razmenjuju sa prijateljima.

 

Zanimljivo je da u Banatu uskršnja jaja nisu davana pastirima da stoka ne bi bolovala cele godine.

 

jaja
foto: Youtube Printscreen, uradi sama ideje za kreativce

Mislili ste da su Srbi specifični sa običajima i da samo kod nas možete naći nešto što nije uobičajeno? Pogledajte kako proslavljaju Uskrs pojedine zemlje.

 

Francuzi se okupljaju na svom trgu i prave džinovski omlet od po nekoliko hiljada jaja!

 

U Finskoj se na Uskrs običaj je da se odrasli međusobno šibaju po leđima brezovim grančicama, a deca svom snagom i svim sredstvima prave buku na ulicama kako bi najavila kraj posta.

 

Kod Holanđana postoji čudna tradicija da se dečacima simbolično "ispraši tur", odnosno dobiju batine, jer se smatra da se tako iz njih "isteruje" đavo. Ovaj običaj postoji i kod Škota, pa se kod njih ustalila i izreka "istučen kao za Uskrs".

 

U Norveškoj je njabizarnija tradicija. Na dan Uskrsa imaju običaj rešavanja ubistava! Na njihovoj televiziji se na Veliku subotu emituju kriminalistički i detektivski filmovi, a časopisi objavljuju priče o misterioznim i nerešenim ubistvima.

 

 

makonda-tracker