sve što nas zanima posle uskrsa

BACITI IH, NE PRETERIVATI ILI...? Evo koliko jaja nam je dozvoljeno U JEDNOM DANU i smemo li jesti žumance ako POZELENI

0

Uskršnji praznici vreme su kada nam je kuća puna kuvanih, obojenih i ukrašenih jaja. Nakon što ste odvojili čuvarkuću i obavili tradicionalno tucanje jajima, verovatno će vam ostati najmanje nekoliko njih.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Žumanca su često na "lošem glasu" jer sadrže mnogo holesterola. Samo jedno jaje sadrži oko 180 miligrama holesterola, odnonso više od 60 % preporučenog dnevnog unosa, dok je belance puno proteina a sadrži veoma malo holesterola. Ako imate problem sa težinom ili holesterolom, nutricionisti savetuju da ne pojedete baš svako žumance, već da češće jedete belance. Ako imate takve probleme, ne bi trebalo da pojedete više od dva do pet žumanaca nedeljno.

 

Ali imajte na umu, svaki organizam različito deluje, pa će kod nekih žumanca povećavati nivo "dobrog" holesterola. Lekari uvek savetuju balansiranu, zdravu ishranu, pa kao što ne preterujete ni sa drugim namirnicama na svakodnevnom nivou, nemojte preterivati ni sa unosom jaja.

 

Nakon što se na žumancetu pojave zelene tačkice ili ono, štaviše, čitavo pozeleni, mnogi strahuju sme li ono da se konzumira.

 

Kako je objašnjeno na sajtu Univerziteta u Minesoti, zeleni prsten koji se javlja oko tvrdo kuvanog žumanceta nastaje kada vodonik iz belanceta dođe u kontakt sa sumporom iz žumanceta.

 

To se najčešće dešava kada se jaje kuva predugo ili kada voda sadrži više gvožđa, što objašnjava zbog čega se zelena skrama ne pojavljuje na svim jajima, već tek ponekad.

 

Ipak, iako je neobičnog izgleda, ovakvo jaje je bezbedno pojesti.

 

 

makonda-tracker