veliki praznik

Slavimo zimski Krstovdan ― dan strogog posta: Evo šta bi domaćice trebalo da urade na današnji dan, tiče se kuće

0

Nakon jutarnje liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, a sutra na Bogojavljenje voda se osvećuje i van hrama, na rekama.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja koji se slavi kao vrsna uspomena na prve Hrišćane.

 

Na današnji dan se posti, te je ovaj običaj veoma važan, po predanju danas se ukrštaju vetrovi, je loše vreme veoma očekivano.

 

Zimski Krstovdan je povezan sa Bogojavljenjem i krštenje, Isusa Hrista, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju koji je i krstiosina Božjeg u reci Jordanu.

 

Nakon jutarnje liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, a sutra na Bogojavljenje voda se osvećuje i van hrama, na rekama.

 

Narodno verovanje govori će se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, nebo otvoriti i Bog se javiti ljudima. Čeka se ponoć, a potom se uz molitvu izovara želja. 

 

Krstovdan
foto: Shutterstock

Šta ne treba raditi na Krstovdan?

 

Na današnji dan bi trebalo da se pere veš i da se čisti kuća, te slobodno obavljajte sve obaveze.

 

Po starom verovanju vetar koji  duva na Krstovdan, biće onaj koji će najčešće duvati tokom čitave godine.

 

Na Krstovdan su se tradicionalno konzumirali ostacii badnjedanskog pasulja, a spremale su se i pihtije. U mnogim delovima naše zemlje domaćice su zadržale ovaj običaj, te se pihtije obavezno nađu na trpezi tokom ručka i večere. 

 

Na Bogoljavljanje bi takođe trebalo da se posti, a jede ono što je ostalo od Krstovdana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker