pRAvoslavni vernici obeležavaju

Zaštitnica je žena i porodilja: Ukoliko bude sunčano na Vavedenje presveta Bogorodice, veruje se da će bašta biti plodna

0

Vavedenje još zovu i Ženska Bogorodica ili Sveta prečista, koje je crvenim slovom obeleženo crevnim slovom u pravoslavnom kalendaru. Jedan je od dvanaest velikih praznika koje obeležavaju Hrišćani. 

 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci je Vavedenje presvete Bogorodice koje salvi Srpska pravoslavna crkva. Ovaj praznik se pravoslavni vernici slavi kao pomen na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji, u pratnji roditelja Joakima i Ane, piše RTS portal. 

 

Kako su i obećali sveti Joakim i Ana, odveli su svoju trogodišnju ćerku Mariju u jerusalimski hram, gde je ostala do svoje dvanaeste godine. Nakon što su joj roditelji preminuli, Mariju su dali Josifu, gde je i saznala od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg. 

 

 

Ovaj praznik je jedan od najvećih koji slave hrišćenski vernici, pri čemu se pretpostavlja da se ovaj datum obeležava još od 8. veka, od kada potiču zapisi. Takođe, ovaj praznik je slava i srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori.

 

Bogorodica se smatra zaštitinicom žena i porodilja, te je tako u takovskim selima bio običaj da okupe sve mlade devojke okićene cvećem, a koje su se te jeseni udale. Žene su takođe odlazile u crkve i mansatire da se mole za porod ako nemaju decu. 

 

Veruje se da ukoliko na ovaj dan bude lepo vreme da će biti bogata letina, ako duva da će godina biti loša, da ako pada kiša da će biti rodna godina, a ukoliko pada sneg da će sledeće godina biti topla. 

 

Na ovaj dan se posti pošto pada u vreme Božićnog posta. 

 

 

makonda-tracker