mudro birajte

IZGLEDA DOBRO SAMO AKO SE NOSI OVAKO! Pravila mornarskog stila su jednostavna, a učiniće vas kraljicom letnje sezone

0

Nije tako stroga kao crna boja, a recept je nepogrešivo elegantan i poslovni izgled, ali i te kako čini da letnja sezona bude još razigranija, vedrija, smelija!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mornarski stil i efektna teget nijansa plave boje večiti su trend!

 

Nekad su oni mnogo više zastupljeni, a nekad manje, ali tzv. navy style je nešto što izgleda jednako dobro i u julu i u decembru, a već decenijama ne izlazi iz mode.


Neke od prednosti ove nijanse plave boje su to što je ona univerzalna i, za razliku od crne, nije toliko stroga i pristaje gotovo svakom tenu, može se nositi cele godine, sjajno izgleda i u ležernijim izdanjima i kada je potrebno doterati se, slaže se s velikim brojem boja, a dizajnerima je večita inspiracija, pa je izbor uvek ogroman.

 


Šta je zapravo navy?


Kada se kaže navy, misli se konkretno na teget nijansu plave boje koju nosi Britanska kraljevska mornarica. Neretko se ovako doduše naziva svaka izrazito tamna nijansa plave, čak i na one koje izgledaju gotovo crno.


S kojim bojama se kombinuje?


Ova nijansa je veoma zahvalna jer — budući da se u svetu modu smatra osnovnom kao crna — može da se nosi u spoju s brojnim drugim bojama, a najlepše izgleda uz crveno, čak i koralno, svetloplave tonove, sivo, narandžasto, ružičasto, pa čak i zeleno!


Najčešće se, međutim, nosi u kombinaciji s belom bojom i ovaj spoj je tipični predstavnik tzv. mornarskog stila.


Mnogi, međutim, izbegavaju kombinaciju navy-crno, ali nije mali broj zaljubljenica u modu i dizajnera koji smatraju da ovaj spoj pruža šik izgled!

 

Evo kako poznate dame nose ovaj stil.

1 / 6 Foto: Profimedia


Kako odabrati?


Ako je vaša koža tzv. zimski tip, odnosno veoma svetla, uz šta krvni sudovi izgledaju zelenkasto, to znači da imate hladne plave podtonove. U tom slučaju bi trebalo u nekim elegantnijim prilikama da nosite mornarsku nijansu s narandžastom bojom, dok bi letnji i prolećni tip najbolje izgledao u kombinaciji navy-belo

.
Pazite da vas "ne proguta"


Ako nosite duboku suknju s prugama, obratite pažnju na njihov pravac — horizontalne i vertikalne pruge mogle bi da "ukradu" celu kombinaciju, pa je idealan izbor model s dijagonalnim prugama. S druge strane, košulja-haljina s vertikalnim prugama je odličan izbor za gotovo svaki tip građe, naročito ako otkopčate gornje dugme i time dodatno vizuelno izdužite figuru.

 

 

makonda-tracker