skoro besplatno

Sipajte nekoliko kapi i desiće se ČUDO! Prirodna sredstva koja pomažu kod opadanja i ubrzava rast kose, protiv peruti...

0

Esencijalna ulja poznata su kao vrlo popularna u nezi kože, a možda će vas iznenaditi što ricinusovo ulje nije na ovoj listi

negovana i duga kosa može se postići i uz pomoć ulja
negovana i duga kosa može se postići i uz pomoć uljafoto: Olga Gu/Shutterstock

Neka eterična ulja deluju tako što ubrzavaju rast kose, neka poboljšavaju stanje skalpa, dok ima i onih koja pozitivno utiču na teksturu vlasi ili na volumen i sjaj.


Kako tvrdi medicinska platforma Healthline, eterična ulja sadrže jaka hemijska svojstva koja mogu biti vrlo korisna, pa je pomeni portal sastavio listu onih koja mogu biti najkorisnija.

 

  • Esencijalno ulje lavande


Healthline piše da ulje lavande može da ubrza rast kose jer ima svojstva koja podstiču rast ćelija i smanjuju stres, a istraživači su u studiji objavljenoj 2016. u listu Toxicological Research utvrdili da ovo ulje generiše rast dlake kod miševa brže nego bilo koje drugo. Uz to ima antimikrobna svojstva, što može da poboljša zdravlje kože glave.

 

Lavanda je poznata po moćnom hemijskom sastavu i mirisu
Lavanda je poznata po moćnom hemijskom sastavu i mirisufoto: Dean Drobot/Shutterstock

Kako se koristi? Pomešajte nekoliko kapi ulja lavande s 3 kašike nekog osnovnog ulja (maslinovog ili otopljenog kokosovog) i nanesite direktno na vlasište. Ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite i operite kosu šamponom, a to možete ponavljati nekoliko puta nedeljno.

 

  • Esencijalno ulje peperminta

 

Prema pisanju Healthline-a, ulje peperminta može da pojača cirkulaciju u području na koje se primenjuje, što može da pomogne da u bržem rastu kose tokom anagene, tj. faze rasta.


Studija objavljena 2014. u listu Toxicological Research pokazala je da ulje mente kada se koristi na miševima povećava broj folikula, njihovu dubinu i sveukupan rast kose.

 

Ulje peperminta ima široku primenu u narodnoj medicini
Ulje peperminta ima široku primenu u narodnoj medicinifoto: Tatevosian Yana, Shutterstock

Kako se koristi? Pomešajte dve kapi eteričnog ulja mente sa osnovnim uljem po izboru i umasirajte ovu mešavinu u kožu glave, pa ostavite da deluje pet minuta. Zatim temeljno isperite i operite šamponom.

 

  • Esencijalno ulje ruzmarina

 

Ova medicinska platforma tvrdi da ulje ruzmarina može biti odličan izbor za deblje vlasi i brži rast kose jer ima sposobnost da poboljša generisanje ćelija.
Studija objavljena 2015. u magazinu SKINmed Journal dokazala je da ulje ruzmarina ima učinak sličan minoksidilu, koji se obično koristi kao tretman za rast kose, ali s manje svraba glave kao nuspojavom.


Kako se koristi? Pomešajte nekoliko kapi ulja ruzmarina s maslinovim ili otopljenim kokosovim uljem i nanesite na kožu glave, pa ostavite da odstoji najmanje 10 minuta pre nego što ga isperete i operete kosu šamponom. Za najbolje rezultate to treba ponavljati dvaput nedeljno.

 

Ulje ruzmarina ima blagotvorno dejstvo na niz problema
Ulje ruzmarina ima blagotvorno dejstvo na niz problemafoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock

Healthline ističe da su se korisnima pokazali još i:

 

  • ulje kedara (sprečava opadanje kose i ubrzava rast nove)
  • ulje cimbopogona (pomaže protiv peruti i suvog skalpa)
  • ulje majčine dušice (sprečava opadanje kose i ubrzava rast nove)
  • ulje muskatne žalfije (jača kosu i podstiče rast)
  • ulje drveta zelenog čaja (podstiče rast kose i ima antibakterijsko dejstvo)
  • ulje kanange (idealno ako imate suv skalp, jer podstuiče proizvodnju sebuma)

 

 

makonda-tracker