oprez!

Koliko često sme da se pegla kosa? Ako preterate, biće oštećena i suva, a frizeri savetuju da ne preskačete jedan korak

0

Peglanje je najjednostavniji način da brzo ispravite kosu, ali frizeri napominju da je oprez neophodan ako želite da sačuvate njen kvalitet

Kosa pre i posle peglanja
Kosa pre i posle peglanjafoto: KOBRIN PHOTO/Shutterstock

Kada želite da vam kosa bude glatka, sjajna i savršeno ravna, a niste najspretniji s fenom, najbrži način da to postignete jeste upotreba pegle za kosu.


Međutim, poznato je da presa, kao i ostali "alati" za oblikovanje kose koji koriste visoke temperature oštećuju vlasi, naročito ako se koriste često previše.


Zbog toga je važno znati koliko često sme da se koristi pegla, kao i kako je pravilno ispraviti bez oštećenja i lomljenja dlake.

 

  • Koliko često koristiti presu za kosu?


Kao i u većini stvari koje se tiču tela, količina toplote koju kosa može da podnese je indiviualna stvar – zavisi od tipa dlake, kvaliteta, toga da li ste farbani i, na kraju, vaše tehnike za ispravljanje kose.

 

Peglanje kose je najbrži način da je ispravite, ali i veoma opasan
Peglanje kose je najbrži način da je ispravite, ali i veoma opasanfoto: Branislav Nenin/Shutterstock

Glavni razlog zašto ispravljanje kose može da joj naškodi jeste visoka temperatura, a sve iznad 150 stepeni menja keratin u vlasima, pretvarajući ga iz ⍺-keratina у β-keratin. To za posledicu ima gubljenje elastičnosti, pa kosa postaje ranjivija i slaba. Nakon što se desi ova promena keratina, on ne može da se vrati nazad u ⍺-keratin jer on zadržava svoj novi oblik na molekularnom nivou, navodi Nume.

 

Međutim, toplota nije jedini krivac.

 

Ako je vaša kosa farbana, blajhana ili već oštećena od izlaganja UV zracima, moraćete da uspostavite zdravu rutinu u nezi kose da biste sprečili dalja oštećenja.


Kako piše Byrdie, obično frizeri savetuju da se kosa ispravlja najviše dva ili tri puta nedeljno, ali to zavisi od slučaja do slučaja.


Uopšteno govoreći, tanja kosa je sklonija oštećenju, pa bi trebalo izbegavati peglu ili je svesti na minimum, na primer samo jednom nedeljno. Za kosu talasaste, kovrdžave teksture potrebna je viša temperatura, a i kada je ona vrlo jaka i gusta važno je voditi računa da ne preterate.

 

Peglanje kose je praktično, ali nosi određeni rizik zbog visoke temperature kojoj se izlažu vlasi
Peglanje kose je praktično, ali nosi određeni rizik zbog visoke temperature kojoj se izlažu vlasifoto: VGstockstudio/Shutterstock
  • Najvažniji korak


U svakom slučaju, sredstva za zaštitu kose od toplote su neophodna bez obzira na tip kose, a ona su danas dostupna u vidu sprejeva koji smanjuju rizik od oštećenja. Sve što je potrebno jeste da ih naprskate na vlasi pre upotrebe pegle.

 

 

makonda-tracker