izbegavajte je

Boja kose koja čini da izgledamo STARIJE: Vrlo je popularna i atraktivna, ali DODAJE GODINE

0

Dobro je poznato da mudar odabir boje za kosu može da prikrije nekoliko godina, ali isto tako postoje nijanse koje ih dodaju i čine da delujemo starije. Koju bi trebalo posebno izbegavati?

foto: Irine and Andrew/Shutterstock
foto: Irine and Andrew/Shutterstock

S bojama i dužinom kose često eksperimentišemo tokom dvadesetih, tridesetih i četrdesetih, ali u kasnijem dobu obično se držimo frizura koje nam najviše laskaju, čine da se osećamo najlepše i, neretko, imaju podmlađujući efekat.


Zdravstvena platforma MedlinePlus navodi da se, dok starimo, i sam ten menja.


Kako starimo, spoljni sloj kože – epidermis – stanjuje se, iako broj ćelijskih slojeva ostaje nepromenjen. Smanjuje se broj ćelija koje nose pigment (melanocita), a preostali melanociti rastu. Koža koja stari izgleda tanje, bleže i prozirnije – navodi se na ovom portalu.

 

To znači da ona boja kose koja vam je prelepo stajala celog života i odlično se uklapala uz vaš ten možda neće biti najbolji izbor u pedesetim godinama.


Prema objašnjenju stručnjaka iz kompanije Bellissima, koja se bavi prodajom proizvoda za negu i oblikovanje kose, sve zavisi od tena, ali bi u principu trebalo bežati od najsvetlijih nijansi, na čelu s platinastom nijansom plave.

 

Boja kose, Plavuša, Bob frizura, Platinasta plavuša
foto: David MG/Shutterstock

Umesto toga, oni preporučuju jednu do-dve nijanse tamniju kosu, s daškom topline u vidu pramenova – zlatnih, žutih, narandžastih, boje bakra... To će svakako kosi dati živosti i volumen, pa ćete ubiti dve muve jednim udarcem: nećete izgledati starije i kosa će delovati bujno.

 

 

makonda-tracker