dodela oskara 2013.

Glumica je zbog JEDNE HALJINE ušla u istoriju: Najlepša, najskuplja, pretvorila ju je u zvezdu i donela joj MILIONE

0

Kada pomislite na dodelu Oskara, vrlo je verovatno da će vam na pamet pasti ova kreacija, koja se pokazala jednom od najvažnijih u istoriji ove svečane ceremonije

Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013. godine, u Dior haljini Rafa Simonsa
Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013. godine, u Dior haljini Rafa Simonsafoto: Christopher Polk / Getty images / Profimedia

Glumica Dženifer Lorens postala je 2013. godine druga najmlađa osoba koja je osvojila Oskara (iza Marli Matlin), kada je dobila prestižno priznanje za svoju ulogu Tifani u filmu "I u dobru i u zlu" (Silver Linings Playbook).


Spontana, šarmantna, nasmejana i ponekad malo trapava, bilo je jasno da će tada 22-godišnja lepotica izuzetnog talenta obeležiti dodelu Oskara dobila vredno priznanje ili ne.


I Dženifer nije razočarala – nasmejala je publiku i svoje kolege više puta, dirnula sve prisutne, podigla najvredniju statuetu u svetu filma i izgledala veličanstveno. I usput ušla u istoriju.

 

Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013. godine, u Dior haljini Rafa Simonsa
Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013. godine, u Dior haljini Rafa Simonsafoto: EPA/PAUL BUCK

Glumica se pojavila u toaleti koja je u tom trenutku bila najskuplja haljina svih vremena, haljini balskog kroja s potpisom modne kuće Dior, koju je dizajnirao živa legenda modne industrije Raf Simons. Ko bi mogao da zaboravi voluminiziranu suknju u slojevima koja se nadovezuje na uzak korset?


Na prvi pogled bela, Dženiferina haljina je jedva primetno kremasta, sa nenapadnim svetloroze tonom, ukrašena decentnom reljefnom šarom... Sve je na ovoj kreaciji bilo suptilno, nežno i blago, osim raskošne i dramatične suknje, a Simons je objasnio da je želeo da izbegne sve dodatke koji bi skrenuli pažnju sa same haljine.

 

1 / 11 Foto: EPA/PAUL BUCK


Zanimljivo je da je Dženifer ovu toaletu probala samo jednom pre dodele Oskara, a Raf Simons izjavio je da je ta haljina bila njegova tačka na najnoviju i vrlo uspešnu modnu kolekciju koju je radio za Dior.

 

Tada je procenjeno da je cena kreacije četiri miliona dolara, što je u tom trenutku bilo najviše u istoriji.

 

Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013. godine, u Dior haljini Rafa Simonsa
Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013. godine, u Dior haljini Rafa Simonsafoto: EPA/MIKE NELSON

Pored toga što je dodela Oskara 2013. godine ostala upamćena po Dženiferinom velikom uspehu i nestvarnom modnom izdanju, ona se pamti i po pehu mlade glumice. Naime, kad je čula svoje ime s pozornice, Dženifer je pohitala da preuzme nagradu, saplela se i pala nasred stepenica.

 

Pad Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013.
Pad Dženifer Lorens na dodeli Oskara 2013.foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Mnogi veruju da je upravo ovaj pad podigao vrednost haljine, jer je snimak obišao planetu i puštan danima u centralnim vestima svetskih televizija, fotografije glumice usred pada bile su na svim naslovnicima, pričalo se samo o tome... što je sve dalo haljini još više prilike da nas oduševi.


Ipak, bez obzira na nezgodu, ovo je bio trenutak koji je bio vrlo značajan za Dženifer jer joj je Dior ponudio trogodišnji ugovor u vrednosti od 15 miliona dolara. Ona je i danas zaštitno lice čuvene francuske modne kuće, a Dior je nosila i na svom venčanju.

 

Inače, iako nikada nije potvrđeno, mnogi veruju da je Dženiferin pad u ovoj toaleti inspirisao poster za film "Spenser", u kom princezu Dajanu igra Kristen Stjuart.

 

 

makonda-tracker