potpuno drugačije

Ne postoji dobitna formula, dezen, boja, kroj - potrebna je MAGIJA: 10 NAJLEPŠIH HALJINA na dodeli OSKARA ikada

0

Tajna formula za odabir savršene haljine za Oskara? Ne postoji!

foto: Greg Cohen / Zuma Press / Profimedia
foto: Greg Cohen / Zuma Press / Profimedia

Ne postoji konkretan kroj, boja ili količina ukrasa koji će garantovati zvezdi mesto na svim listama „Najbolje obučenih“ ili osigurati da njihov izgled uđe u istoriju.

 

To se jednostavno desi kada se ta haljina pojavi. Ona ima dizajn koji nas tera da udahnemo, daje nam neodoljiv osećaj radosti i ostaje u našim mislima danima, mesecima i bukvalno godinama nakon toga.

 

Ove haljine su ušle u uži izbor najlepših svih vremena, koje su nošene za dodelu Oskara.

 

Grejs Keli u Edit Hed, 1955.

 

Grejs Keli 1955.
Grejs Keli 1955.foto: Cinema Publishers Collection/ THA / Hollywood Archive / Profimedia

 

Grejs Keli je osvojila Oskara za svoj nastup u "Seoskoj devojci" dok je nosila ledeno plavu haljinu Edit Hed. Haljina, koja je prvobitno kreirana za premijeru filma, isečena je od francuskog satena od 4.000 dolara i uparena sa odgovarajućim večernjim kaputom i savršenom glamuroznom postavom.

 

Šeron Stoun u Gap i Vera Vang, 1998.

 

Šeron Stoun 1998.
Šeron Stoun 1998.foto: Greg Vie / Zuma Press / Profimedia

Tehnički to nije haljina, ali ko može da zaboravi vreme kada se Šeron Stoun pojavila na dodeli Oskara noseći suknju Vere Vang? To je definitivno bio najbolji modni potez koji je mogao da se vidi na reviji - i dokazala je da je klasična bela košulja vredna ulaganja.

 

Gvinet Paltrou u Ralfu Lorenu, 1999.

 

Gvinet Paltrou 1999.
Gvinet Paltrou 1999.foto: Robert Hepler Collection / Everett / Profimedia

 

Glumica je dobila nagradu za najbolju glumicu za svoju ulogu u "Zaljubljenom Šekspiru" dok je nosila roze haljinu Ralfa Lorena i dijamantsku ogrlicu Harija Vinstona, koju joj je kupio njen otac, pokojni Brus Paltrou.

 

Džulija Roberts u Valentinu, 2001.

 

Džulija Roberts 2001.
Džulija Roberts 2001.foto: Stewart Cook / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Starinska crna haljina koju je Džulija Roberts nosila na dodeli Oskara 2000. godine osvojila je srca svih prisutnih. "Ova haljina me je učinila nervoznom", rekao je sam Valentino za InStile. „Nikad niste sigurni ko će šta da obuče dok ne izađu na scenu. Te noći sam bio u Rimu, gledao Oskare uživo na televiziji, i ostao sam budan do ranih jutarnjih sati da vidim da li ju je obukla."


Hali Beri u Eli Saabu, 2002.

 

Hale Beri 2002.
Hale Beri 2002.foto: LEE CELANO / AFP / Profimedia

 

Ovo je jedna od onih "golih" haljina koje žene danas obožavaju. I ne možemo da se setimo nikoga ko bi mogao bolje da ponese ovaj trend od Hale Beri (i njene fantastične piksi frizure). Mrežasta izvezena haljina nikada nije izostavljena sa liste najboljih stvari na crvenom tepihu.

 

Mišel Vilijams u Vera Vang, 2006.

 

Mišel Vilijams 2006.
Mišel Vilijams 2006.foto: Francis Specker / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Mišel Vilijams je nosila ovu kultnu haljinu takozvanog kanarinac dizajna koju potpisuje Vera Vang na dodeli Oskara 2006. Uparila je elegantnu haljinu od šafrana sa podjednako smelim grimizno crvenim ružom na usnama, koje su se savršeno uklopile uz crveni tepih. Ali njen najbolji dodatak te večeri bio je njen dečko, pokojni Hit Ledžer, koji je nominovan za najboljeg glumca u Planini Broukbek.

 

Anđelina Džol u Ateljeu Versače, 2012.

 

Anđelina Džoli 2012.
Anđelina Džoli 2012.foto: i-Images / Pacific coast news / Profimedia

 

Da. Ta haljina. Kada je dobra stara Endži izvukla desnu nogu iz visokog proreza svoje haljine od somota Atelier Versace, istorija je nastala.

 

Lupita Niong'o u Pradi, 2014.

 

Lupita Niong'o  2014.
Lupita Niong'o 2014.foto: Greg Cohen / Zuma Press / Profimedia

 

Kako bismo mogli zaboraviti ovu bebi plavu Prada haljinu koji je Lupita nosila dok je kući nosila trofej za svoju ulogu u "12 godina ropstva"? Dobitnica Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu naučila nas je kako da poziramo u zabavnoj, lepršavoj haljini, vrteći se po crvenom tepihu i donoseći trenutak koji svaka žena sanja. 

 

Lejdi Gaga u Aleksandru Mekvinu, 2019.

 

Lejdi Gaga 2019.
Lejdi Gaga 2019.foto: Tony Michaels/ROT / Capital pictures / Profimedia

 

Poznato je da Lejdi Gaga često nosi uske haljine i ultrauske bodije, ali ovog puta glumica Gaga se pojavila na dodeli Oskara (2019. godine), noseći strukiranu haljinu Aleksandar Mekvin bez naramenica i dijamantsku ogrlicu od 128 karata koju je poslednji put nosila Odri Hepbern.

 

Sandra Oh u Elie Saabu, 2020.

 

Sandra Oh 2020.
Sandra Oh 2020.foto: Nick Agro / Capital pictures / Profimedia

 

Doživeli smo dosta virtuelnih crvenih tepiha 2020., ali pre pandemije Oskari su nam dali lepu dozu glamuroznih, svetlucavih haljina — a Sandra Oh je bila omiljena. Dizajn Elie Saab-a imao je složene puf rukave i slatku mašnu, koja je dala izgled prave princeze. 

 

 

makonda-tracker