umetničko delo

Danas je možete videti samo u MUZEJU: Najlepša haljina u istoriji Oskara je ČUDO pred kojim zaljubljenice u modu DRHTE

0

Ne samo što je Kejt Blanšet inspirisala ovu haljinu nego je ona osmislila njene najlepše delove... i ušla u modne anale!

foto: VINCE BUCCI / AFP / Profimedia
foto: VINCE BUCCI / AFP / Profimedia

Australijska glumica Kejt Blanšet jedna je od glavnih favoritkinja za osvajanje Oskara na predstojećoj ceremoniji, budući da je njena uloga Lidije Tar u filmu Tár obeležila protekle mesece.


Slavna Kejt u ovom ostvarenju igra Lidiju Tar, svetski poznatu dirigentkinju i kompozitorku čija se karijera urušava nakon optužbi za seksualno uznemiravanje. Bio bi to treći Oskar za glumicu, koja je već dobila ovo vredno priznanje za svoje uloge u filmovima "Nesrećna Džasmin" i "Avijatičar", dok je nominovana čak osam puta.


Prvi put je na dodelu Oskara Kejt stigla kao jedna od nominovanih glumica 1999. godine, kada je konkurisala svojom ulogom u filmu "Elizabeta", a za ovu posebnu priliku dama koju godinama smatraju kraljicom crvenog tepiha spremila je – remek-delo koje se od tada čuva u muzeju.

Kejt Blanšet tada je sve očarala nestvarnom kreacijom britanskog dizajnera Džona Galijana, pletenom večernjom haljinom od tamnoljubičaste svile.

 

Toaleta je ukrašena izvezenim roze i ljubičastim cvetovima koji uokviruju dekolte, a zanimljivo je da je to bila Kejtina ideja. Na zadnjoj strani haljine izvezen je kolibri ispod kolena, dok su leđa prekrivena providnom tkaninom, uz još jednog sitnog kolibrija i mnoštvo floralnih motiva.

 

 

Interesantno, kolibri je inspirisan tetovažom u obliku ovih ptičica koju Kejt Blanšet ima godinama. Veličanstvena toaleta ima nenapadan sirena-kroj, a prati je kratak šlep.


Glumica je kombinovala ovo malo remek-delo sa tamnoljubičastim salonkama špicastog vrha, a ponela je crveni ruž i pustila kosu da pada.


Nedugo nakon dodele Oskara 1999. godine, ovu haljinu kupila je na anonimnoj aukciji Džudit Hervic Krap, koja ju je potom, zajedno sa pomenutom obućom, poklonila Ringling muzeju.

 

Budući da Kejt Blanšet obožava da nosi staru odeću, ne bi nas iznenadilo da zamoli kustose da joj pozajme njenu staru haljinu i da je jednog dana ponovo vidimo na crvenom tepihu...

 

Ova dodela Oskara je, inače, veoma važan dan u modnoj istoriji, i to ne samo zbog haljine Džona Galijana koju je nosila Australijanka. Istog dana smo videli Gvinet Paltrou, u haljini za koju se kaže da je promenila istoriju mode (vrlo prikladno jer je ona i otišla kući noseći Oskara), dok se kanadska pevačica Selin Dion pojavila u najinteresantnijem odelu koje je do danas viđeno na crvenom tepihu.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker